Home VestiBiznis & Finansije NALED za ukidanje radnih i zdravstvenih knjižica

NALED za ukidanje radnih i zdravstvenih knjižica

by bifadmin

Radna i zdravstvena knjižica nemaju nikakvu upotrebnu vrednost i zbog toga bi ih trebalo ukinuti, a građane je neophodno rasteretiti i obaveze stalnog podnošenja izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu – preporučuje u petom izdanju Sive knjige Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ukidanjem radne knjižice privreda bi godišnje uštedela 3,6 miliona evra. Prema NALED-u ona je nepotrebna jer se podaci koje sadrži već nalaze u bazama podataka institucija, pre svega Fonda PIO. Obaveza posedovanja radne knjižice može da stvori i probleme zaposlenom u slučaju gubitka ili ako poslodavac namerno odugovlači da je vrati. Zdravstvena knjižica građanima služi samo da medicinska sestra pronađe njihov karton, dok obaveza posedovanja podrazumeva zastarelu, suvišnu, skupu i često komplikovanu proceduru overe. S obzirom na to da na republičkom nivou postoji elektronska baza podataka o uplatama doprinosa, a da osiguranici poseduju savremene lične karte, nije jasno čemu služe knjižice.


Nova Siva knjiga sadrži ukupno 76 birokratskih procedura koje bi trebalo izmeniti ili ukinuti, kao i predloge kako to uraditi. Od tog broja 22 preporuke su nove i deo njih uputili su građani i privrednici u dosadašnjem toku antibirokratske kampanje „Pitajte kada“, koju NALED sprovodi u saradnji sa USAID-om, RTS-om i Fondacijom za otvoreno društvo. Među važnim preporukama Sive knjige su i smanjivanje poreza i doprinosa na zarade za najmanje 30 odsto, pojednostavljivanje procedure povraćaja PDV-a pri kupovini prvog stana, veće uključivanje privatnog sektora u sistem zdravstvene zaštite, lakši upis nepokretnosti u katastar, brže izdavanje građevinskih dozvola, kao i ukidanje pojedinih taksi u cilju smanjivanja troškova za privredu. Računica pravljena za peto izdanje Sive knjige pokazuje da standardno trgovinsko preduzeće sa 10 zaposlenih za ispunjavanje 16 najučestalijih administrativnih obaveza godišnje potroši oko 3.500 evra.

Pročitajte i ovo...