Home VestiBiznis & Finansije Policija uhapsila osumnjičene za veliku krađu javorovog sirupa u Kvebeku

Policija uhapsila osumnjičene za veliku krađu javorovog sirupa u Kvebeku

by bifadmin

Kanadska policija objavila je hapšenje trojice kradljivaca preko 2,7 miliona kilograma javorovog sirupa iz jednog skladišta u provinciji. Ta količina sirupa vredna je 18 miliona dolara i dovoljna da prekrije čitavu planinu palačinki.

Ovo, naizgled neobično, hapšenje posledica je obimne operacije koja je uključivala pripadnike policije iz dve zemlje i tri kanadske pokrajine, a sve kako bi se zaštitio jedan od najpoznatijih proizvoda ove zemlje. Krađa u skladištu Udruženja proizvođača javorovog sirupa Kvebeka otkrivena je još u avgustu. Tada je nestalo oko 10.000 buradi pažljivo čuvane „strateške rezerve“ sirupa. Ne treba zaboraviti da je Kvebek dominantni proizvođač javorovog sirupa pa ima kontrolu nad formiranjem cene i njegove količine na globalnom tržištu.


Prema podacima kanadskih policajaca, jedan od uhapšenih imao je omogućen lak pristup skladištu. Sirup je natovaren na kamione i skoro odmah ponuđen na stranom tržištu. Krajnji kupci nisu znali da je u pitanju kradena roba. U okviru istrage ispitano je preko 300 ljudi i pretraženo nekoliko skladišta u SAD i Kanadi. Pronađeno je oko dve trećine ukradenog sirupa.

Pročitajte i ovo...