Home VestiBiznis & Finansije Premijer Malija uhapšen i svrgnut sa vlasti

Premijer Malija uhapšen i svrgnut sa vlasti

by bifadmin

Madibo Dijara, premijer Malija, svrgnut je sa vlasti pošto su ga uhapsili pripadnici vojske ove zapadnoafričke zemlje. SAD izrazile zabrinutost.

Dijara je stupio sa vlasti obraćanjem u radio poruci, pošto je prethodno uhapšen. Glasnogovornici ministarstva odbrane Malija ističu da ovo nije bio državni udar jer je sada već bivši premijer „vodio politiku vođen ličnim ambicijama“. Prema njihovim rečima Drijara je planirao da pobegne iz zemlje i nije pristao da podnese ostavku pošto su ga na to molili ministri iz njegove vlade. Bivši predsednik Malija Amadu Tumani Ture na sličan način je svrgnut sa vlasti u martu ove godine. Stanovnici Malija trpe zbog sve veće finansijske krize i porasti siromaštva.


Portparolka američkog Stejt Departmenta Viktorija Nuland izrazila je zabrinutost zbog ovakvog reagovanja vojske, nazvavši trenutnu vlast u Maliju „vojnom huntom“. Ona je istakla da bi vojska Malija morala da prestane da se meša u državno i političko uređenje zemlje. S druge strane, predstavnici vojske najavili su da će novi premijer i vlada biti izglasani već naredne nedelje.

Pročitajte i ovo...