Home VestiBiznis & Finansije U Velikoj Britaniji se polako odriču hrišćanstva

U Velikoj Britaniji se polako odriču hrišćanstva

by bifadmin

Prema zvaničnim podacima, Velika Britanija je hrišćanska zemlja, sa kraljicom na čelu Engleske crkve. Ipak, rezultati poslednjeg cenzusa stanovništva pokazuju da sve veći broj Britanaca napušta ovu religiju, dok raste broj nereligioznih stanovnika.

Između 2001. i 2011. godine došlo je do drastične promene: čak četiri miliona Britanaca odreklo se hrišćanske veroispovesti u popisu stanovništva. BBC izveštava da je ukupan broj ateista u celokupnom stanovništvu porastao sa 15% u 2001. na 25% u 2011. uz porast od 67%.


Britansko udruženje humanista izračunalo je da će, ukoliko se ovaj tempo nastavi, hrišćani u Velikoj Britaniji postati manjina već od septembra 2018. godine. Izvršni direktor ove organizacije, Endru Kopson, izjavio je da je ovo izuzetno značajan kulturološki trend. „Uprkos pitanjima na cenzusu koja su bila veoma sklona isticanju i ohrabrivanju religioznih sklonosti, ovoliki porast nereligioznih Britanaca je zapanjujući“, istakao je kopson. Prema njegovim rečima, čak i novi podaci o broju hrišćana verovatno su preterani, pošto oni obuhvataju sve osobe koje su se izjasnile kao pripadnici te veroispovesti, dok je stvaran broj onih koji upražnjavaju religiozna pravila i verovanja mnogo manji.

Pročitajte i ovo...