Home VestiBiznis & Finansije Republika Srpska kreće sa proizvodnjom automobila na električni pogon

Republika Srpska kreće sa proizvodnjom automobila na električni pogon

by bifadmin

U Republici Srpskoj od sledeće godine će se proizvoditi automobili na električni pogon, zahvaljujući ugovoru koje je Privredno društvo „Nikola Tesla“ potpisalo sa nemačkim proizvođačima ovih vozila.

Vršilac dužnosti direktora Privrednog društva „Nikola Tesla“ Dragan Vučetić je kazao da će se cena elektromobila kretati od 2.500 do 5.000 evra, a svaki kupac će na uštedi goriva otplatiti ovu cenu, prenosi “Glas Srpske“. Prema njegovim rečima, na internet strani firme biće objavljen konkurs za izbor strateških partnera za proizvodnju pojedinih delova i montažu elektromobila, jer se on sastoji od 2.000 različitih komponenata. “Ovo je nulta serija u okviru koje ćemo proizvoditi 300 automobila, i ako ispunimo rokove, automatski ćemo dobiti serijsku proizvodnju tog automobila“, objasnio je Vučetić. Prema njegovim rečima, kupci ovih automobila biće nemačke pošte.


“Ako bude vladalo interesovanje i na tržištima bivše Jugoslavije, onda možemo taj automobil prodavati pod sopstvenim brendom“, rekao je Vučetić dodavši da će proizvodnja elektromobila svakako doprineti otvaranju novih radnih mesta. Vučetić je kazao da je u saradnji sa jednim pronalazačem napravljen punjač za elektromobile – jedinstven na svetu, koji može napuniti elektromobil za pola sata. Vlada RS je u oktobru osnovala Privredno društvo „Nikola Tesla“ koje će se baviti proizvodnjom, primenjenim istraživanjem i eksperimentalnim razvojem.

*Izvor: http://www.tanjug.rs

Pročitajte i ovo...