Home VestiBiznis & Finansije AIG će možda tužiti svoje spacioce

AIG će možda tužiti svoje spacioce

by bifadmin

Najveći osiguravač na svetu, American International Group (AIG), jedva se izvukao od bankrota, vrativši dug od 182 milijardi dolara zahvaljujući pomoći državnih agencija koje će u bliskoj najverovatnije biti prinuđen da tuži pred američkim sudom.

Upravni odbor AIG sastaće se sutra kako bi raspravlajo o mogućnosti da uključi kompaniju u udruženu tužbu njenih akcionara protiv američke vlade i njenih agencija. Predmet tužbe je loša procena nadležnih institucija koja je ovoj osiguravajućoj kompaniji i njenim akcionarima nanela ogromnu štetu i zapravo je gurnula u velika dugovanja. Vrednost tužbe se sada procenjuje na 25 milijardi dolara. Prilikom programa spasa kompanije, američka vlada preuzela je kontrolu nad 92% njenog vlasništva uz visoke kamatne stope i nanetu veliku štetu malim akcionarima i klijentima sa Vol Strita, takođe i „zloupotrebu Petog amandmana, koji zabranjuje preuzimanje privatnog vlasništva od strane države, bez opravdane kompenzacije“.


Moris Grinberg, bivši izvršni direktor AIG, koji je ostao jedan od njenih vodećih investitora, pokrenuo je udruženu tužbu malih akcionara još krajem 2011. godine i od tada lobirao kod UO da uključi i čitavu kompaniju u istu tužbu kako bi ona dobila na značaju i „naterala vladu da započen pregovore o poravnanju“. Kako prenose američki mediji, za članove UO AIG to neće biti laka odluka, jer s jedne strane duguju vernost i izgubljeni novac svojim akcionarima, a državi zahvalnost zbog spasa od, mislilo se, sasvim izvesnog bankrota.

Pročitajte i ovo...