Home VestiBiznis & Finansije Mađarska vlada ne može da ispuni obećane ciljeve

Mađarska vlada ne može da ispuni obećane ciljeve

by bifadmin

Mađarsko ministarstvo ekonomije objavilo je rezultate za decembar i čitavu 2012. godinu, koji su otkrili da je država potrošila 1,2 biliona forinti na servisiranje javnog duga, što je za 100 milijardi više nego prethodne godine i za 137 milijardi iznad najavljenog cilja.

Na početku mandata sadašnje vlade u proleće 2011. godine vladala su velika očekivanja za smanjivanje troškova održavanja duga uz pomoć mera štednje i ekonomskih reformi. U međuvremenu su, naprotiv, nominalni troškovi na kamate porasli na istorijski maksimum, a vlada je najavila nove mere štednje. U svetlu i njihovog neuspeha, ekonomska politika i planirani ciljevi morali su da budu prilagođeni.


Mađarska vlada sada je spremna da prihvati više kamate, uz odbijanje novog kreditnog aranžmana sa MMF-om, pišu mediji u ovoj zemlji. Prema njihovoj proceni, da je prihvatila novi zajam od MMF u prethodnoj godini, zemlja bi uspela da smanji troškove servisiranja duga za 10 milijardi forinti mesečno. S druge strane, i zvanično napuštanje zacrtanih ciljeva uz izričito odbijanje dogovora sa MMF-om u javnosti dodatno podižu nepoverenje i ekonomsku nesigurnost, piše mađarski stručni portal portfolio.hu.

Pročitajte i ovo...