Home VestiBiznis & Finansije Sve više kidnapovanja u svetu

Sve više kidnapovanja u svetu

by bifadmin

Prema najnovijim podacima Azija je po broju otmica pretekla dosad neprikosnovenu Južnu Ameriku. Zabrinjavajući porast broja kidnapovanja u čitavom svetu posledica krize.

Pre osam godina čak 55% svih kidnapovanja na godišnjem nivou bilo je obavljeno u Južnoj Americi (uključujući i Meksiko). U međuvremenu se situacija značajno promenila: u 2012. u Latinskoj Americi obavljeno je ukupno 25% svih registrovanih otmica, dok je na prvo mesto došla Azija sa 31%. S obzirom da je u pitanju najmnogoljudniji kontinent, na prvi pogled ovaj podatak možda ne deluje iznenađujuće, ali 2004. godine u Aziji je bilo izvršeno 15% otmica. Najveći skok u osmogodišnjem periodu zabeležila je Afrika (sa 3% na 22%), dok su najbezbednije Evropa (pad sa 8% na 2%) i SAD (pad sa 4% na 1%).


Prema istraživanju bezbednosne agencije Control Risks ekonomska kriza i političke turbulencije na Bliskom Istoku preokrenuli su ovaj trend u poslednje dve godine. Među prvih dvadeset zemalja po broju kidnapovanja sada prednjače azijske i afričke zemlje. Na prvom mestu je Nigerija, na drugom Meksiko, a na trećem Indija, afganistan je na šestom, Irak na sedmom, a Turska kao jedina evropska zemlja, nalazi se na 14. mestu. Procenjuje se da je prosečan otkup koji je bio zahtevan od strane otmičara u 2012. godini iznosio oko dva miliona dolara.

Pročitajte i ovo...