Home Posle 5 Predstavljena i druga kompanija koje će vaditi rude iz asteroida

Predstavljena i druga kompanija koje će vaditi rude iz asteroida

by bifadmin

Danas će svetskoj javnosti biti predstavljeni ambiciozni planovi kompanije Deep Space Industries za eksploataciju ruda iz asteroida u svemiru. Pre nekoliko meseci iz istih razloga osnovana je i kompanija Planetary Resources, iza koje stoje poznati investitori.

 


Kompanija Deep Space u svom obaveštenju za novinare najavljuje da će oformiti „prvu svetsku flotu komercijalnih svemirskih letelica za vađenje rude“. Njen vlasnik je Dejvid Gamp, poznat po umešanosti u nekoliko neuspešnih projekata pokretanja komercijalnih svemirskih letova. Međutim, Deep Space već ima konkurenciju u kompaniji Planetary Resources, iza koje stoje neka mnogo pouzdanija imena iz poslovnog sveta.
Osnivači Planetary Resources su Erik Anderson i Piter DIjamandis, pioniri industrije privatnih letova u svemir, dok su među njenim investitorima izvršni direktori kompanije Google, Leri Pejdž i Erik Šmit, sa bogatstvom procenjenim na 23 milijarde dolara. Među savetnicima ovog preduzeća nalaze se i reditelj Džejms Kameron, bivši astronaut Tom Džons i astronom sa Univerziteta MIT Sara Siger. U planovima Planetary Resources najavljena je eksploatacija skupocenih metala kojima su asteroidi prebogati, ali i ekstrakcije vode sa asteroida na kiseonik i čist vodonik, koji će služiti kao gorivo za pogon budućih letelica.

Pročitajte i ovo...