Home VestiEkonomija Stenli Fišer nije više guverner Izraela

Stenli Fišer nije više guverner Izraela

by bifadmin

Cenjeni ekonomista koji je vodio monetarnu politiku Izraela u periodu svetske recesije stupiće sa svoje pozicije u junu, dve godine pre isteka mandata.

Guverner Banke Izraela Stenli Fišer predao je juče svoju ostavku ponovno izabranom premijeru Benjaminu Netanjahuu. Fišer će ostati na toj poziciji do juna ove godine, dve godine kraće od trajanja mandata, a javnosti još uvek nije obrazložio razloge za ovakvu odluku. U saopštenju je istakao da je i dalje voljan da pomogne Banci koliko je u njegovoj moći da pronađe najbolje rešenje za njegovu zamenu. Vodeći političari u Knesetu, kao i predstavnici bankarskog sektora izražavali su iznenađenje i čuđenje zbog ovakvog Fišerovog poteza. Odlazeći guverner Izraela poštovan je zbog svog integriteta i profesionalizma
u kriznim vremenima.

Fišer je rođen u Zambiji pre 69 godina, a tokom kasnih osamdesetih bio je vodeći ekonomista Svetske banke i prvi zamenik MMF od 1994. do 2001. Na mestu guvernera Izraela bio je osam godina, a za vreme njegovog mandata 2010. Banka Izraela bila je proglašena najefikasnijom od svih svetskih centralnih banaka.

Pročitajte i ovo...