Home Posle 5 Građani BIH voze najstarije automobile u Evropi

Građani BIH voze najstarije automobile u Evropi

by bifadmin

Često mislimo da smo po standardu pa i u svemu ostalom najgori u Evropi, međutim i okolne zemlje aktivno učestvuju u ovom takmičenju. Tako je utvrđeno da je vozni park u BiH među najstarijima i najzapuštenijima na starom kontinentu – prosečna starost automobila je između 15 i 17 godina.

Najstariji registrovani automobili u ovoj zemlji proizvedeni su davne 1971. godine, i to su Ford 17M, Volkswagenova Buba i Peugeot 204.

Ovo je pokazala analiza koju je za potrebe Spoljnotrgovinske komore BiH sproveo Institut za privredni inženjering iz Zenice. Prema njoj je prosek starosti registrovanih vozila u Federaciji 16,99 godina. Putničkih vozila starijih od 20 godina je gotovo 40 posto, dok je aktivnih u saobraćaju a proizvedenih nakon 2008. godine tek 6,72 posto.

Ni u Republici Srpskoj stanje nije mnogo bolje. Prema podacima entitetskog Zavoda za statistiku, u 2012. tamo je bilo 48,5 odsto vozila starijih od 15 godina, dok je 9,7 odsto u kategoriji novijih odnosno proizvedenih u poslednjih pet godina.

Pročitajte i ovo...