Home Posle 5 Tviter svađa Krugmana i estonskog predsednika postaje opera

Tviter svađa Krugmana i estonskog predsednika postaje opera

by bifadmin

Prepisku na Tviteru između kolumniste Njujork Tajmsa Pola Krugmana i estonskog predsednika Tomasa Hendrika Ilvesa u kojoj su propitivani efekti mera štednje u Estoniji, američki kompozitor Eužen Birman pretvoriće u operu.

Da podsetimo, njih dvojica su letos ušli u sukob posle Krugmanovog teksta o ekonomskoj krizi u Estoniji. Zato što je napisao da je „oporavak Estonije iz recesije koja je na nivou ‘velike depresije’ nepotpun“ Ilves je Nobelovca na Tviteru nazvao uobraženim, arogantnim i snishodljivim.

Estonskom predsedniku je izgleda teško pala kritika njegove ekonomske politike pa je na ovoj društvenoj mreži osuo paljbu po Krugmanu: „On piše nešto o čemu nema pojma.. Ali šta i mi znamo? Mi smo samo glupi istočni Evropljani“, pozabavio se Ilves i stereotipizacijom.

Estonska ekonomija je inače 2009. godine doživela pad od 14,3%, da bi posle strogih mera štednje već naredne godine počela da raste, a već u 2011. imala je rast od 7,6 odsto. Ali Krugman smatra da se njena ekonomija ne oporavlja tom brzinom.

Opera koja opisuje ovaj sukob trajaće samo 16 minuta i pomoću pokreta i glasova njegovih aktera baviće se zapravo polarizacijom na one koji smatraju da se iz krize može izaći štednjom i one koji zagovaraju potrošnju i rast. Ova podela je tipična za „prinstonce“ i „kolumbijce“ – Krugman inače predaje na univerzitetu Priston i zagovara potrošnju, a Ilves se školovao na Kolumbiji, i on se zalaže za štednju.

Pročitajte i ovo...