Home VestiEkonomija Nemačkoj potrebni visokokvalifikovani emigranti

Nemačkoj potrebni visokokvalifikovani emigranti

by bifadmin

Među zemljama OECD-a Nemačka ima najmanje barijere za zapošljavanje visokokvalifikovanih emigranata međutim u poređenju sa ostalim državama EU mali broj njih dolazi u ovu zemlju.

U Nemačku stigne oko 25 000 emigranata godišnje iz zemalja koje ne pripadaju EU i EFTA-i (Evropske zone slobodne trgovine), što čini oko 0,02 odsto njene populacije. Broj radnih emigranata u Australiju, Dansku, Kanadu i Veliku Britaniju je od pet do deset puta veći.

Nemački poslodavci nisu veliki ljubitelji strane radne snage a nemački sistem apliciranja za radne vize nije dovoljno dobar iako nema ograničenje broja radnika koji bimogli biti primljeni. Ni sama procedura aplikacije nije skupa i ne oduzima previše vremena. Visokokvalifikovani aplikanti retko se odbijaju. Međutim, stranaca i dalje nema u velikoj meri.

Jedan od razloga slabijeg zapošljavanja emigranata u Nemačkoj je svakako jezička barijera – mnoge kompanije zahtevaju dobro znanje nemačkog jezika. Zato se zemljama iz kojih emigranti dolaze preporučuje da organizuju kurseve ovog jezika.

Ovo sve međutim važi za obrazovane i visokokvalifikovane kadrove. Kada je reč o srednje i niže obrazovanim profilima, za njih se već teže nalazi radno mesto u ovoj zemlji. Iako će u budućnosti nemačkoj ekonomiji faliti ovi kadrovi, za sada emigranti bez fakultetske diplome koji nisu iz Evrope imaju male šanse da se zaposle u Nemačkoj.

Pročitajte i ovo...