Home VestiEkonomija Foxconn održava izbore za vođe sindikata

Foxconn održava izbore za vođe sindikata

by bifadmin

Foxconn, najveći proizvođač delova za Apple, zbog narastajućeg radničkog nezadovoljstva priprema izbore za predstavnike sindikata u kineskim fabrikama.

Ovo je presedan u korporativnom svetu u Kini u kojoj su sindikati tradicionalno kontrolisani od strane menadžmenta i lokalnih vlasti. Foxconn je u ovoj zemlji najveći privatni poslodavac, sa 1,2 miliona zaposlenih.

Kompanija je saopštila da će se među sindikalnim vođama naći radnici sa dužim stažom u ovoj kompaniji, i da menadžment kompanije neće uticati na odluke koje oni donose.

Da podsetimo, u kineskim fabrikama Foxconn-a pre dve, tri godine desio se talas samoubistava zbog nezadovoljstva uslovima za rad. Kompanija je bila u fokusu javnosti zbog eksploatacije radne snage – neplaćenih prekovremenih časova, slabih zarada i maloletnih radnika.

Apple je na ovo reagovao tražeći reviziju rada u njenim kineskim fabrikama od strane Fair Labor Association, koja je ukazala na neefikasne sindikate u Foxconnu. FLA je između ostalog i održavala treninge za zaposlene u ovim fabrikama na kojima su učili kako da izglasaju najbolje sindikalne vođe, a rezultati ove obuke biće uskoro vidljivi.

Pročitajte i ovo...