Home Posle 5 Posle 15 godina dobila pravo na svoje ime

Posle 15 godina dobila pravo na svoje ime

by bifadmin

Bler Bjakardotir (Blaer Bjarkardottir), petnaestogodišnja Islanđanka, tek sada, po prvi put u životu može legalno da koristi svoje ime, pošto je na sudu dobila bitku protiv države.


U svim dosadašnjim dokumentima Bler Bjakardotir bila je zavedena pod imenom Štulka (Stulka), što u prevodu sa islandskog znači devojka, devojčica. Islandska komisija za davanje imena ima veoma stroga pravila i ukoliko ime koje žele da daju svom detetu nije na njihovoj listi, budući roditelji moraju da traže posebnu dozvolu od ove institucije. Trenutno postoji po dve hiljade muških i isto toliko ženskih imena u bazi podataka Komisije.

Primera radi, pravila Komisije nalažu da ne može postojati ime koje može biti dato i ženskoj i muškoj deci, kao i da se u njihovom pisanju ne smeju koristiti slova iz drugih jezika osim islandskog. Takođe, deci se ne smeju davati po njih uvredljiva imena. Međutim, u slučaju pomenute devojčice, jedini nedostatak kod njenog imena je taj što je Komisija procenila da ono više priliči muškoj deci. Bler i njena majka bile su prinuđene da rešenje svog problema dobiju pred sudom, ali još uvek je pitanje da li je ovo samo izuzetak ili će Komisija nastaviti svoju dosadašnju politiku.

Pročitajte i ovo...