Home VestiPolitika i društvo Proširuje se skandal oko konjskog mesa u EU

Proširuje se skandal oko konjskog mesa u EU

by bifadmin

Sedam francuskih lanaca supermarketa povuklo je iz prodaje pojedine proizvode od govedine, zbog sumnje da sadrže određeni procenat konjskog mesa, tretiranog lekovima koji mogu biti štetni po ljude. Ovi proizvodi za sada su uočeni u 16 zemalja EU.

Distributeri pojedinih proizvoda od mesa već su povukli kompromitovanu robu iz prodaje u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Švedskoj, Irskoj i Rumuniji, ali veruje se da je rasprostranjost njihove prodaje mnogo veća i da zalazi u još najmanje 11 članica EU. Ministar ishrane u Francuskoj Gijom Garo pozvao je predstavnike najvažnijih mesnih prerađivača na hitan sastanak kako bi se prodaja ove robe sprečila i slični slučajevi onemogućili u budućnosti. Međutim, ostaje pitanje nedovoljno kontrolisane nekontrolisane distribucije prehrambenih proizvoda na nivou čitave EU.

Sve je počelo sredinom januara kada su nadležni u Irskoj otkrili pronalazak određenog procenta konjskog mesa u smrznutim goveđim haburegrima u jednom britanskom maloprodajnom lancu. U narednim pretragama, u nekoliko proizvoda smrznute hrane u Britaniji, Francuskoj i Švedskoj pronađeno je i do 100% konjskog mesa, nasuprot sadržaju navedenom u deklaraciji. Najveća zabrinutost u vezi sa ovim slučajem tiče se eventualnog korišćenja preparata i lekova namenjenih za konje, a koji u određenom procentu mogu biti veom aštetni po zdravlje ljudi.

Dosadašnja istraga porekla mesa utvrdila je da je ono preko Holandije i Kipra došlo iz dve rumunske klanice i da skoro sigurno nije slučajno dospelo u smrznute proizvode, već da je u njih stavljeno s predumišljajem. Rumunski predsednik Trajan Basesku se takođe oglasio, optužujući proizvođače mesnih prerađevina u svojoj zemlji i upozoravajući da bi Rumunija mogla da se suoči sa zabranama izvoza i gubitkom trgovinskog kredibiliteta tokom narednih nekoliko godina.

Pročitajte i ovo...