Home VestiEkonomija PwC: Ovo je godina u kojoj će rastuće ekonomije postati veće od razvijenih

PwC: Ovo je godina u kojoj će rastuće ekonomije postati veće od razvijenih

by bifadmin

Iz britanskog ogranka PwC-a svakog meseca stiže nam Global Ecomomy Watch, izveštaj u kom su obrađene aktuelne ekonomske teme, opisana rastuća tržišta, predikcije i sl.

Prema mišljenju njihovih stručnjaka, u 2013. godini ćemo imati priliku da steknemo sliku o tome kakva će biti svetska ekonomska situacija do kraja veka. To će biti godina kada će privreda bez svake sumnje uočiti da su globani rast i cene robe uslovljeni dešavanjima u Kini i Indiji, a ne u SAD i Evropi.

Zemlje u razvoju i rastuće ekonomije ove godine pretećiće razvijene zemlje, bar u pogledu privatne potrošnje.

Ove zemlje najviše će uticati na rast globalne ekonomije – Kina, Indija i Brazil imaće udeo u rastu isti kao i sve ostale zemlje na svetu zajedno. Sjedinjene Države trebalo bi celokupnom rastu da doprinesu samo sa 10% za razliku od nekadašnjih 25% (od 1995. do 2000.). Situacija je još gora sa evrozonom koja mu neće doprineti uopšte.

Trend urbanizacije će se nastaviti, UN predviđaju da će do 2015. oko 370 miliona ljudi sa sela migrirati u gradove. Ovo će posebno biti trend u zemljama u razvoju i Aziji. U aktuelnoj godini očekuje se da će samo u kineske gradove doći 20 miliona novih stanovnika, što je dva Pariza, a to bi moglo pozitivno da utiče na sektor građevinarstva, usluga i srodnih industrija. Urbanizacija će primorati i ostale privede da se adaptiraju na novonastalu situaciju.

Glavni izazovi će i dalje biti reforma bankarskog i finansijskog sektora u evrozoni, a u SAD novo izbegavanje fiskalne litice i svođenje duga a održiv nivo. Ostale projekcije možete videti na ovom linku.

Pročitajte i ovo...