Home Posle 5 Real Madrid prvi fudbalski klub sa godišnjim prihodom većim od 500 miliona evra

Real Madrid prvi fudbalski klub sa godišnjim prihodom većim od 500 miliona evra

by bifadmin

Real Madrid je postao prvi sportski klub u istoriji koji je u samo jednoj godini ostvario prihod veći od 500 miliona evra, navedeno je u poslednjem izdanju Deloitteovog Godišnjeg pregleda finansija u fudbalu. Španski klub ostvario je rast prihoda u iznosu od 33,1 miliona evra (7%), što je rezultiralo prihodom koji je iznosio čak 512,6 miliona evra. Osim toga, Real Madrid već rekordnu osmu godinu za redom drži prvu poziciju na Deloitteovoj listi i dostigao je osmogodišnju uzastopnu vladavinu Mančester Junajteda na ovoj listi, koja je počela u sezoni 1996/1997.

U odnosu na prošlu godinu, ukupan prihod 20 najprofitabilnijih fudbalskih klubova na svetu porastao je za 10 odsto, i u sezoni 2011/12 dostigao 4,8 milijardi evra.

“Ostvariti prihode veće od 500 miliona evra u samo jednoj godini predstavlja impresivno dostignuće za Real Madrid. Osim Reala, i ostali fudbalski klubovi uspešno odolevaju recesiji pa je 20 najvećih zabeležilo rast od 10 odsto. Ukupni prihodi 20 najvećih klubova povećali su se 4 puta od sezone 1996/97, u kojoj smo započeli analize,” komentariše Den Džons, partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u Deloitte-u.

Iako je osam od 20 najvećih klubova zabeležilo pad prihoda u sezoni 2011/12, u većini slučajeva pad je bio uzrokovan njihovim lošim rezultatima na evropskim takmičenjima, a ne uticajem recesije. Dvadeset vodećih klubova na Listi fudbalskih klubova s najvećim prihodom zajedno ostvaruje više od jedne četvrtine ukupnih prihoda na evropskom fudbalskom tržištu, a može se očekivati da će u sezoni 2012/13 njihovi ukupni prihodi premašiti 5 milijardi evra.

Već petu godinu za redom isti klubovi uspešno zauzimaju vodeće pozicije na ovoj listi, a to su Real Madrid, FK Barselona, Mančester junajted, Bajern Minhen, Čelsi i Arsenal. FK Barselona je i ove godine zauzela drugu poziciju tako da španski dvojac već četvrtu godinu uspešno prednjači listom.

“Nepromenjen poredak među vodećim klubovima potvrđuje činjenicu da oni imaju najveću bazu fanova, a samim tim i najveće prihode, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu,” istako je Džons.

Ove godine je Deloitteova lista bogatija za još jedan klub, Njukasl junajted, koji je zamenio špansku Valensiju. Engleska Premijer liga je ponovo najzastupljenija na listi, s čak 7 klubova među 20 najvećih, pri čemu ih se čak 5 ujedno plasiralo i među 10 najvećih. Osim toga, još četiri kluba iz Premijer lige mogla bi se naći među top 20 u budućnosti, s obzirom da se trenutno nalaze blizu dvadesete pozicije (Everton, Aston Vila, Fulham i Sanderlend).

Mančester siti, u odnosu na prošlu sezonu, popeo se za čak 5 mesta i tako po prvi put našao među 10 najvećih, zauzevši 7. poziciju. Takođe, veliki pomak napravili su i Borusija Dortmund, kao i Napoli, i sada zauzimaju 11., odnosno 15. mesto.

“Osvajanje Premijer lige i učestvovanje u UEFA-inoj Ligi šampiona rezultiralo je rastom prihoda Mančester sitija, koji je iznosio 51 odsto, a klub je ostvario čak 285,6 miliona evra prihoda, što predstavlja najveći apsolutni i relativni iznos rasta ikad na Listi fudbalskih klubova s najvećim prihodom. Ovakav napredak kluba ukazuje na njihovu spremnost da i u budućnosti zauzmu jednu od vodećih 10 pozicija na listi i da potencijalno zamene bolje plasirane engleske klubove, Arsenal ili Čelsi,“ izjavio je Džons.

Podvig u kojem je postao prvi londonski klub koji je osvojio UEFA-inu Ligu šampiona doveo je Čelsi do petog mesta. Ipak, rano ispadanje iz ovogodišnjih evropskih takmičenja i ograničenost kapaciteta na njihovom stadionu Stamford bridž moglo bi ih dovesti do pada na listi sledeće godine.

Dok Godišnji pregled finansija u fudbalu stavlja naglasak na prihode klubova, u evropskom fudbalu se povećava fokus na ostvarivanje održivih iznosa troškova u odnosu na prihode, pogotovo nakon što je UEFA dala zahtev za finansijskom fer igrom.

Pročitajte i ovo...