Home VestiEkonomija Telenor potvrdio interes za ulazak u bankarski sektor

Telenor potvrdio interes za ulazak u bankarski sektor

by bifadmin

Generalni direktor Telenora Srbije Uve Fredhajm najavio je mogućnost da Telenor osnuje ili kupi banku u Srbiji. Po njegovim rečima predstavnici ove kompanije razgovaraju sa Narodnom bankom Srbije o tome kako u centralnoj banci vide njihove ambicije i da li Telenor ispunjava uslove da ima udeo u nekoj banci u Srbiji.


Fredhajm kaže da bi banka, ako bi bila osnovana, bila odvojeno pravno lice, sa posebnim sistemom upravljanja. Prema rečima rukovodstva Telenora, ova banka se ne bi bavila koroprativnim poslovima, poput davanja kredita preduzećima, već bi njen glavni cilj bio pružanje usluga korisnicima i stanovništvu. Tu bi spadale i usluge mobilnog bankarstva, prikupljanje štednje i kreditiranje.

Ova telekomunikaciona kompanija mogla bi napraviti neku sinergiju bankarskih usluga sa svojom osnovnom detlatnošću, kaze za B&F Nenad Gujaničić iz brokerske kuće „Sinteza Invest Group“.

„Što se tiče banaka koje bi mogle biti preuzete, pretpostavljam da bi predstavnici države najviše voleli da Telenor kupi neku državnu banku koja se trenutno prodaje (poput Privredne), dok bi sa aspekta Telenora svakako bilo bolje da kupi neku sređeniju banku ili da dobije greenfield licencu. Ovo poslednje do sada nije bila česta praksa (Moskovska banka je bila izuzetak), pa ostaje da se vidi da li će možda ovaj put biti drugačije“, kaže Gujaničić.

Pročitajte i ovo...