Home VestiEkonomija Uskoro dolarske obveznice Mađarske

Uskoro dolarske obveznice Mađarske

by bifadmin

Mađarska je podnela zahtev i neophodna dokumenta Američkoj komisiji za hartije od vrednosti za potencijalno izdavanje dolarskih obveznica. Još uvek se ne znaju podaci o njihovom planiranom obimu i datumu puštanja.

Kada je mađarski premijer Viktor Orban saopštio krajem januara da MMF neće odobriti fleskibilnu liniju kredita Mađarskoj, nagovestio je da će njegova zemlja potražiti druge izvore finansiranja na međunarodnim finansijskim tržištima. Vladina Agencija za upravljanje dugom odobrila je izdavanje državnih obveznica u stranoj valuti u vrednosti između 4 i 4,5 milijardi evra za 2013. godinu, kako bi se finanirali dugovi čiji rokovi ubrzo ističu.

Neimenovani izvor nagovestio je agenciji Rojters da će Mađarska najverovatnije izdati desetogodišnje obveznice u vrednosti od oko dve milijarde dolara, sa kamatom između 5,25% i 5,50%. „Očekujemo veliki obim, od dve do tri milijarde dolara, jer premijer Orban želi da popuni državna sredstva pred izbore 2014. godine“; komentariše Timoti Aš, analitičar u londonskoj Standrad Bank. U međuvremenu, Moody’s i dalj edrži kreditni rejting Mađarske na „junk“ nivou, Ba1.

Pročitajte i ovo...