Home VestiBiznis & Finansije Beč želi da zaustavi priliv nemačkih studenata

Beč želi da zaustavi priliv nemačkih studenata

by bifadmin

„Beč je pozvao EU da ograniči broj nemačkih studenata koji mogu da studiraju na austrijskim univerzitetima“, prenosi Suddeutsche Zeitung. List objašnjava da je, prema podacima austrijskog Ministarstva ekonomije, jedan na svakih devet studenata prve godine u Austriji iz Nemačke. Na pojedinim kursevima i u institucijama, na primer na fakultetima psihologije u Salcburgu i Insbruku, koji su blizu granice sa Nemačkom, tamođnji studenti čine više od 80 odsto učenika.

Kako objašnjava austrijski list Kurier, ministar za nauku i istraživanje, Karlheinz Tochterle sada želi „da da prednost“ austrijskim studentima.

austrija studenti kontrola priliva

U tom cilju, Tochterle je pozvao Komisiju da Austriji dozvoli da krene stopama Švedske, Danske, Holandije, Belgije i drugih evropskih zemalja koje se bore sa velikim prilivom stranih studenata, i uvede mere „kako bi se sprečile neravnoteže koje stvaraju antievropsku atmosferu „na univerzitetima u zemlji.

„Kako sada stvari stoje, nije jasno koji kriterijumi će se koristiti da se napravi razlika između domaćih i stranih studenata. Do sada su samo škole medicine u Austriji nametnule 75- odstotne kvote za domaće studente austrijske „, ističe Suddeutsche Zeitung.

Do sada, svako ograničenje broja univerzitetskih mesta za strane studente se posmatralo kao kršenje slobodnog kretanja ljudi unutar EU, objašnjava Kurier.

Izvor: Presseurop Suddeutsche Zeitung, Kurier

Pročitajte i ovo...