Home VestiEkonomija Intesa Sanpaolo konsoliduje segment upravljanja imovinom u istočnoj Evropi

Intesa Sanpaolo konsoliduje segment upravljanja imovinom u istočnoj Evropi

by bifadmin

Bankarska grupacija Intesa Sanpaolo (ISP), u čijem sastavu posluje Banca Intesa, osnažuje poslovanje u oblasti upravljanja imovinom otvaranjem nove centrale u istočnoj Evropi koja je nastala kao rezultat strateške saradnje Divizije internacionalnih banaka članica ISP grupe i kompanije Eurizon Capital. Na ovaj način, Grupa će objediniti sve svoje aktivnosti na polju upravljanja imovinom u regionu.

Centrala u istočnoj Evropi osnovana je u sklopu projekta racionalizacije postojećih holding kompanija grupacije, u okviru kojeg će VUB Asset Management, slovačka firma sa sedištem u Bratislavi, preuzeti ulogu subsidijara pod čijom nadležnošću će biti mađarska kompanija CIB Investment Fund Management i hrvatski PBZ Invest. Zaključno sa 31. martom 2013. godine, ove tri kompanije upravljale su imovinom vrednom oko 2 milijarde evra koja je sada stavljena na raspolaganje kompaniji Eurizon Capital SGR.

„Ova inicijativa predstavlja deo strategije geografske diversifikacije i jačanja internacionalnog prisustva kompanije Eurizon Capital. Kompanija već posluje u Aziji kroz 49 odsto učešća u kompaniji Penghua Fund Management (Kina) i filijalom Eurizon Capital SA u Hong Kongu. Saradnja sa članicama Grupe u istočnoj Evropi ima za cilj da ponovi ono što je već postignuto u Italiji sa Banca dei Territori u pogledu usluga i sinergije između SGR i distributera.“ izjavio je Mauro Mićilo, generalni direktor kompanije Eurizon Capital SGR.

jaja

Centar kontroliše Eurizon Capital SGR kroz Eurizon Capital SA sa sedištem u Luksemburgu sa 50,1 odsto učešća, dok slovačka VUB banka ima 40,6 odsto udela, a učešće hrvatske Privredne banke Zagreb iznosi 9,3 odsto.

Glavni cilj ovog projekta, koji je deo strateškog razvoja ISP grupacije u pravcu dalje internacionalizacije postojećeg prisustva u više od 40 zemalja, je konsolidacija i osnaživanje aktivnosti Grupe u oblasti upravljanja sredstvima u Slovačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj kroz razvijanje delatnosti upravljanja sredstvima u istočnoj Evropi. Uz to, očekivani rezultati uključuju unapređenje kvaliteta usluga i inovacija u proizvodima usvajanjem doslednih metodologija za upravljanje investicijama i upravljanje rizicima u skladu sa najboljom praksom na tržištu, kao i racionalizacija proizvodne strukture i postizanje troškovne sinergije.

Pročitajte i ovo...