Home VestiBiznis & Finansije I deterdženti štede energiju

I deterdženti štede energiju

by bifadmin

Asocijacija proizvođača i uvoznika deterdženata i kozmetike u Srbiji – Kozmodet, pokrenula  je novu inicijativu su cilju promocije održivog razvoja pod nazivom „Projekat efikasnosti resursa proizvoda za praškaste deterdžente u zemljama zapadnog Balkana“. Cilj ove inicijative je efikasnija upotreba resursa i upoznavanje sa inovativnim kompakt deterdžentima za kućnu upotrebu, kao korak napred ka održivom razvoju, aktivnom angažovanju industrije deterdženata u zaštiti životne sredine u Srbiji i podizanju svesti srpskih potrošača o održivoj potrošnji.

Inovativna tehnologija omogućava pranje iste količine veša sa manje od 100 grama kompakt deterdženta, u poređenju sa standardnom dozom deterdženta (125-150 grama). Kompakt deterdženti su napravljeni od istog materijala kao i standardni, ali njihova inovativna formula omogućava različitu koncentraciju aktivnih sastojaka, u manjim dozama. Očekuje se da će kompakt formula smanjiti potrošnju deterdženta za najmanje 33 procenata (u težini) od najmanje 25 procenata (u volumenu).

ves

„Pozitivan uticaj na okolinu se očekuje zbog upotrebe manje količine hemikalija i u isto vreme manjih pakovanja. Želimo da ohrabrimo potrošače da usvoje koncept održive potrošnje, jer na ovaj način, korišćenjem manjih doza kompakt deterdženta, potrošači mogu da ostvare uštedu u energiji i potrošnji vode, dok opran veš ostaje podjednako čist kao da je korišćen standardni deterdžent“, rekao je Georg Grasl, predsednik udruženja Kozmodet, na konferenciji za štampu koja je pratila početak kampanje. „Kompanije koje učestvuju u ovom projektu potvrđuju svoju privrženost podršci i stalnom poboljšanju u održivosti proizvodnje. Industrija deterdženata u celini želi da deluje kao verodostojan i transparentan partner u oblikovanju budućeg ekonomskog i regulatornog okruženja u konkurentnim i inovativnim uslovima“, dodao je Grasl.

Imajući na umu činjenicu da su sve evropske zemlje već uvele „Projekat efikasnosti resursa proizvoda za praškaste deterdžente“, uvodeći ovu inicijativu Srbija će uskladiti svoje standarde sa zahtevima evropskog tržišta, dok će industrija deterdženata preuzeti aktivnu ulogu na polju zaštite životne sredine.

Projekat kompaktizacije deterdženata je već sproveden u evropskim zemljama, a trenutno se odvija u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Albaniji. 

Pročitajte i ovo...