Home VestiBiznis & Finansije Još jedan loš petak za Evrozonu

Još jedan loš petak za Evrozonu

by bifadmin

Niz podataka objavljenih u petak pokazuju da će put ekonomskog oporavka Evrozone će biti dug i težak, a da će se na šest kvartala kontrakcije verovatno nadovezati još jedan u drugom kvartalu ove godine.

Vest da je inflacija ostala na niskom nivou i u maju otvara prostor za dalju politiku podsticanja rasta koju sprovodi Evropska centralna banka, uključujući tu i moguće dalje smanjenje referentne kamatne stope, koja je već na niskom nivou od 0,5%.

Iako je bilo nekih blagih znakova poboljšanja mereno indikatorom raspoloženja u privredi, rast nezaposlenosti u aprilu, u kombinaciji sa slabom potrošnjom u dve najveće evropske zemlje, Francuskoj i Nemačkoj, navodi na pomisao da će se slabi rezultati u evrozoni nastaviti.

A button for emergency calls is seen next to the euro sculpture outside the headquarters of ECB in Frankfurt

“Ovakav scenario sa inflacijom i nezaposlenošću jasno ukazuje na to da je privreda evrozone daleko od održivog puta oporavka”, smatra strateg Newedge, Annalisa Piazza prenosi Associated Press.

Stopa nezaposlenosti je u evrozoni porasla na 12,2% u aprilu, što je najviša stopa otkad postoje statistički podaci o ovom indikatoru, ustanovljeni 1995. Ona je u skladu sa tržišnim očekivanjima i viša od martovske koja je iznosila 12,1% saopštila je evropska statistička agencija Eurostat u petak.

Nezaposlenost među onima starosti do 25 godina je porasla na visokih 24,4% u aprilu, u odnosu na martovskih 24,3%, što je trend koji bi mogao imati dugotrajne posledice na evrozonu, smatra OECD.

Jonas Prising, predsednik grupe Manpover za Južnu Evropu i Ameriku, koja se bavi zapošljavanjem, kaže da je malo verovatno da će se situacija uskoro poboljšati. Nezaposlenost može nastaviti da raste i u narednih tri do šest meseci, a onda će verovatno ostati na tom visokom nivou još neko vreme, zbog nedostatka brzog ekonomskog rasta koji bi smanjio redove nezaposlenih.

“Za realni rast zapošljavanja bio bi potreban snažan ekonomski rast”, kaže on. Trenutne prognoze kažu da se u naredne dve godine može očekivati vrlo slab rast.

Tu nije kraj lošim vestima: rezultati u maloprodaji u Nemačkoj bili su slabiji nego što se očekivalo pa je u aprilu zabeležen pad od 0,4% odsto u odnosu na prethodni mesec a u Francuskoj za 0,3%.

Potrošnja domaćinstva učestvuje sa 50 odsto u BDP Francuske. Ova zemlja je zabeležila dva uzastopna kvartala sa lošim rezultatima, a perspektiva je sumorna. Predsednik Fransoa Oland je već priznao da će rast biti oko nule ove godine.

Indeks Eurocoin centralne banke Italije i Centra za istraživanje ekonomske politike takođe objavljen u petak pokazuje da ista sumorna sudbina verovatno očekuje evrozonu u celini. Ovaj indikator koji prati ukupnu ekonomsku aktivnost je pao na -0.15 u maju spram -0,10 u aprilu. To je njegov prvi pad od avgusta prošle godine.

Vrh ECB će se sastati sledeće nedelje da bi razgovarao o tome da li je privredi potrebna dodatna podrška uz već najavljeno snižavanje kamatne stope na 0,50%.

Podaci za evrozonu objavljeni u petak pokazuju da je inflacija ostala daleko ispod srednjoročnog cilja ECB od nešto ispod 2% u aprilu, ali je činjenica da je ona na godišnjem nivou porasla na 1,4% u odnosu na trogodišnji minimum od 1,2% u martu, može olakšati pritisak na banku da odmah reaguje.

ECB će objaviti svoje nove prognoze rasta i inflacije u 2013 i 2014 sledećeg četvrtka, a verovatno je da će ponovo, još jednom, sniziti procenu rasta za ovu godinu. Ona trenutno iznosi -0,5%, u poređenju sa originalnim prognozom od 1,3%  na kraju 2011.

Hauard Arčer, ekonomista IHS Global Insight, smatra da će ECB sniziti svoju referentnu stopu  na  0,25% već sledeće nedelje. Drugi analitičari ne očekuju nikakve promene na sastanku ovog meseca, ali misle da će predsednik ECB Mario Dragi ponovo signalizirati svoju otvorenost za buduća ublažavanja kasnije ove godine.

Pročitajte i ovo...