Home VestiEkonomija Kompanija Disney nikad jača

Kompanija Disney nikad jača

by bifadmin

Na krilima novog bioskopskog rekorda, medijski gigant će ove nedelje saopštiti rezultate svog poslovanja u drugom fiskalnom kvartalu, pošto su njegove kacije na njujorškoj berzi u poslednjih 12 meseci dobile 50 odsto na vrednosti i dostigle istorijski maksimum.

miki

Robert Dauni Džunior u naslovnoj ulozi u trećem delu „Gvozdenog čoveka“ („Iron Man 3“) doneo je rekordnih 679 miliona dolara od prodaje bioskopskih ulaznica u samo prve dve nedelje prikazivanja širom sveta. U SAD za prva tri dana film je zaradio 174 miliona dolara i ispred njega, po prvom vikendu, nalazi se samo prošlogodišnji blokbaster „Osvetnici“ („The Avengers“), takođe Disney/Marvel produkcije i sa Daunijem u jednoj od glavnih uloga. Kompanija iza sebe već ima dosada najprofitabilniji film u 2013, „Oz: Veliki i moćni“, sa zaradom od 225 miliona u SAD (ali i budžetom od oko 200 miliona).

Međutim, Disney ne ubira plodove samo od visokobudžetskih spektakala. Njegova „podružnica“ odgovorna za poslovanje sa medijskim mrežama potpisala je novi ugovor sa najgledanijom sportskom mrežom ESPN za koji se očekuje da će doneti dodatno uvećanje prihoda, a kompanija je nedavno imala veliku investiciju i u svojim zabavnim parkovima. Analitičari očekuju da će zarada Disney-a saopštiti ostvarenu zaradu u drugom kvartalu od oko 10,5 milijardi dolara, uz rast od 9% i zaradu po akciji od 76 centi (rast od 32%).

Pročitajte i ovo...