Home Posle 5 Na književni konkurs Mikser festivala i Arhipelaga stiglo preko sto priča o Savamali

Na književni konkurs Mikser festivala i Arhipelaga stiglo preko sto priča o Savamali

by bifadmin

Na upravo završeni književni konkurs Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag za nove i neobjavljene priče o Savamali i savskoj padini Beograda stiglo je preko stotinu priča.

Konkurs se pokazao kao neobično podsticajan, pa je za kratko vreme nastalo mnogo priča u kojima istorijska ili savremena Savamala postaju prvorazredni književni izazov. To na najbolji način pokazuje da priča o Savamali nije završena. Na književnom konkursu Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag učestvovali su pisci različitih generacija, među kojima su i neki vrlo poznati savremeni pisci. Zanimljivo je da su, osim pisaca iz Beograda i Srbije, svoje priče o Savamali na ovaj književni konkurs poslali i čitav niz pisaca iz regiona, ali i pisci koji sada žive u Berlinu, Amsterdamu, Londonu ili Kembridžu.

SONY DSC

Književni konkurs Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag nastao je sa idejom da se Savamala kao novi centar kreativnosti oživi i u novim pričama savremenih pisaca. Mikser festival i Arhipelag pozvali su pisce da, nezavisno od svojih poetičkih, tematskih i iskustvenih izbora ili generacijske pripadnosti, pripovedaju o istorijskoj Savamali, otmenom i dinamičnom kraju u kome je započinjala istorija modernog Beograda i nastajao beogradski duh, ili pak o današnjoj Savamali koja se obnavlja kao prostor kreativnosti i iznova oslobođene energije. U različitim istorijskim vremenima Savamala je postajala tema srpske književnosti i mesto u kome nastaje otkriće novog iskustva. Sada je Savamala opet mesto za priču.

Žiri Mikser festivala i Arhipelaga u narednim danima izabraće deset najboljih priča koje će biti objavljene u zajedničkom izdanju Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag.

Pisci tri najbolje priče dobiće specijalne novčane nagrade u iznosu od 25 000 za prvo, 15 000 za drugo i 10 000 dinara za treće mesto.

Žiri sačinjavaju Srđan V. Tešin, čiji je roman Kroz pustinju i prašinu snažno svedočanstvo o Savamali devedesetih, Ivan V. Lalić, dramski pisac i jedan od utemeljivača Mikser festivala, i Gojko Božović, pisac i glavni urednik Arhipelaga.

Izabrane priče i nagrađeni pisci biće promovisani u programu ovogodišnjeg Mikser festivala, a nagrade će biti uručene piscima 2. juna na završnoj večeri Mikser festivala.

Ovo je samo početak saradnje Arhipelaga i Miksera. Ćitaoci će odmah po završetku ovogodišnjeg Mikser festivala moći da kupe knjige u izdanju Arhipelaga u Mikser House-u (Karađorđeva 46).

Pročitajte i ovo...