Home VestiBiznis & Finansije NBS usvojila izmene podzakonskih akata iz oblasti kontrole poslovanja banaka

NBS usvojila izmene podzakonskih akata iz oblasti kontrole poslovanja banaka

by bifadmin

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici održanoj 14. maja 2013. godine usvojio izmene i dopune Odluke o upravljanju rizicima banke, Odluke o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke i Odluke o sprovođenju odredaba Zakona o bankama koje se odnose na davanje preliminarnog odobrenja za osnivanje banke, dozvole za rad banke i pojedinih saglasnosti Narodne banke Srbije, kao i na utvrđivanje kriterijuma za određivanje prvoklasne banke.

Izmenama i dopunama Odluke o upravljanju rizicima banke bankama se omogućava da potraživanja od pravnog lica i preduzetnika (dospela i nedospela) ustupe drugoj banci. Cilj ove dopune je stvaranje uslova za prenos kreditnog portfolija banke ili njegovog dela drugoj banci, pri čemu ostaje propisan izuzetak da dospela potraživanja od pravnih lica i preduzetnika banka može ustupiti i drugom pravnom licu. Takođe, detaljnije se propisuju obaveze banke vezano za uvođenje novih proizvoda i poveravanje aktivnosti trećim licima, dokumentacija koju banka treba da dostavi Narodnoj banci Srbije uz obaveštenje o uvođenju novih proizvoda, odnosno poveravanju aktivnosti i preciziraju se rokovi za to obaveštavanje.

Narodna_banka_Srbije
Osnovni cilj izmena Odluke o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke je usklađivanje odredaba kojima se uređuje klasifikacija potraživanja banke sa izmenama Odluke o upravljanju rizicima banke u delu koji se odnosi na ustupanje potraživanja. Osnovne novine ogledaju se u tome da se propisuje da ustupanje potraživanja drugoj banci ne utiče na klasifikaciju potraživanja koju vrši banka prijemnik prema kriterijumu blagovremenosti, s tim da je banka ustupilac dužna da banci prijemniku dostavi podatke o urednosti dužnika u izmirivanju obaveza. Takođe, izmenjene su odredbe kojima se uređuje klasifikacija potraživanja u najnepovoljniju, D kategoriju, kako njima ne bi bila obuhvaćena nedospela potraživanja od banke prijemnika.

Cilj izmena Odluke o sprovođenju odredaba Zakona o bankama koje se odnose na davanje preliminarnog odobrenja za osnivanje banke, dozvole za rad banke i pojedinih saglasnosti Narodne banke Srbije, kao i na utvrđivanje kriterijuma za određivanje prvoklasne banke, jeste pojednostavljenje postupka Narodne banke Srbije prilikom obrade zahteva za osnivanje banke i sticanje vlasništva u banci. Kriterijumi za ocenu boniteta potencijalnog osnivača ili sticaoca vlasništva u banci koji je pravno lice s kreditnim rejtingom investicionog ranga ujednačavaju se s pravilima koja važe za banke, a ako je potencijalni osnivač ili sticalac vlasništva u banci lice za posebne namene (special purpose vehicle – SPV), ocena finansijskog stanja će se, umesto za to lice, vršiti za lica koja tom licu obezbeđuju sredstva za ulaganje u kapital banke.

Izmene i dopune pomenutih odluka stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

Sektor za kontrolu poslovanja banaka

Pročitajte i ovo...