Home VestiBiznis & Finansije Nemački rast nedovoljan da povuče evrozonu iz recesije

Nemački rast nedovoljan da povuče evrozonu iz recesije

by bifadmin

Privrede evrozone nastavljajau da tonu – nemački privredni rast od 0,1 odsto u protekla tri meseca, uz Francusku recesiju, prema podacima EU Eurostata ne obećavaju nikakv skori rast. Smanjenje privrednog rasta evrozone u prva tri meseca 2013  za 0,2 posto znači da je evrozona sada u recesiji godinu i po dana, što je najduže razdoblje od 1995, od kada je Eurostat počeo prikupljanje podataka.

Najgori su Grčka – čiji se privredni rast smanjio za za 5,3 posto – i Portugal (-3,9%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Francuska se i službeno vratila u recesiju, nakon što je njen privredni rast opao za 0,2 posto u poslednjih šest meseci, a njena stopa nezaposlenosti došla na preko 10 posto uz nepoverenje poslovnog sektora i potrošača.

U međuvremenu, Njemačka je zabeležila minoran rast nakon tromesečne kontrakcije na kraju 2012, od 0,1 posto – uglavnom zbog povećane potrošnje – što nije bilo dovoljno da vrati ukupnu ekonomiju evrozone na put rasta.

Podaci Eurostata takođe pokazuju pad nemačke privrede za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nemački zavod za statistiku smatra da su loši rezultati posledica  „ekstremnih zimskih vremenskih uslova“, koji su se produžili duboko u mart.

Na suprotnom kraju, Latvija je objavila rast od 5,6 posto a Litvanija 4,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Obe zemlje nadaju se skorom pridruženju evrozoni,  u 2015.

pesimista

Susedna Estonija, koja je u evrozonu ušla 2011, imala je najveći rast u evrozoni u odnosu na prošlu godinu: 1,2 posto. No, u odnosu na prethodna tri meseca, estonska privreda zabeležila je pad za jedan posto.

Podaci za Kipar pokazuju da su se ekonomski uslovi u toj zemlji dramatično pogoršali tokom razdoblja u kojem se pregovaralo o njegovom spasavanju: BDP je smanjen za 4,1 posto u odnosu na januar-mart 2012.

Italija, Španija, Finska i Holandija takođe su zabeležile pad u odnosu na prethodno tromesečje, kao i prethodne godine.

Evropska centralna banka je ranije ovog meseca snizila ključnu kamatnu stopu na rekordno nizak nivo od 0,5 posto, u pokušaju da pokrene privrede evrozone. No, banke u zemljama južne Evrope i dalje pozajmljuju novac po znatno višim kamatnim stopama, a Mario Dragi je rekao da da jeftini krediti još nisu ušli u realni sektor.

Pročitajte i ovo...