Home VestiPolitika i društvo Potpisan treći ugovor u okviru projekta „Unapređenje zaštite životne sredine u RB Kolubara“

Potpisan treći ugovor u okviru projekta „Unapređenje zaštite životne sredine u RB Kolubara“

by bifadmin

„Elektroprivreda Srbije“ i Rudarski basen „Kolubara“ potpisali su danas sa kompanijom „Sandvik“ iz Švedske, sa sedištem u Austriji, ugovor za nabavku odlagača za sistem bager–transporter-odlagač na površinskom kopu „Polje C“.

Ugovor, vredan 14,38 miliona evra, koji je deo projekta „Unapređenje zaštite životne sredine u Rudarskom basenu Kolubara“ od 181 milion evra, potpisali su Aleksandar Obradović, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, Milorad Grčić, direktor Rudarskog basena „Kolubara“ i dr Stefan Hinterholzer, predstavnik firme „Sandvik“ iz Švedske sa sedištem u Austriji.

Finansiranje projekta je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj od 80 miliona evra, kredita od 65 miliona evra od nemačke Razvojne KfW banke, devet miliona evra je bespovratna pomoć Vlade Nemačke, dok 27 miliona evra obezbeđuje EPS. Ovom investicijom je obuhvaćeno uvođenje sistema za upravljanje kvalitetom uglja i homogenizaciju u zapadnom delu RB „Kolubara“, modernizcija opreme nabavkom novog bager-transporter-odlagač (BTO) sistema i sistema za snabdevanje energijom za površinski kop „Polje C“ i nabavkom odlagača za međuslojnu jalovinu za PK „Tamnava-Zapadno polje“.

Potpisivanje ugovor EPS, Kolubara i Sandvik

– Projekat ima višestruki značaj, ne samo ekonomski, ekološki, već i socijalni, kako za EPS, „Kolubaru“, „Termoelektrane Nikola Tesla“, tako i za celokupno društvo. Da je ovaj projekat priznat u svetu ukazuje podatak da je izabran za kandidata Srbije u okviru međunarodne inicijative RIO + 20 – izjavio je Aleksandar Obradović, v d. generalnog direktora EPS. – Sprovođenjem ove investicije obezbediće se korišćenje lignita ujednačenog kvaliteta u RB „Kolubara“ što će povećati efikasnost rada blokova u obrenovačkim termoelektranama i direktno imati efekat na smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

Konkretni rezultati biće godišnje smanjenje emisije SO2, SO2 i NO2 za oko tri odsto, količine pepela i šljake biće manje za 885.000 tona po godini, a ugalj kao prirodni resurs štedeće se i to milion tona godišnje. Zbirne godišnje uštede procenjene su na 26 miliona evra.

U okviru projekta „Unapređenje zaštite životne sredine u Rudarskom basenu Kolubara“ do sada su potpisani ugovori sa kompanijama „Krup“ i „Kopeks“ za nabavku bagera i transportera sa trakama, ukupno vredni 60 miliona evra.

Pročitajte i ovo...