Home Posle 5 Pivar filantrop: Danci znaju zašto

Pivar filantrop: Danci znaju zašto

by bifadmin

Porodica Karlsberg je na „na bazi kompleksa vitamina B” izgradila pivarsku imperiju, koja je svoju besmrtnost obezbedila zahvaljujući filantropiji.

„Karlsberg je ime koje stranac nalazi na svakoj flaši piva u Danskoj. A tako se zove i jedna od najčuvenijih evropskih gliptoteka, muzej u Kopenhagenu. Fabrikant piva imao je jednu genijalnu ideju za pomaganje danskih muzeja: on je udario mali namet na svaku flašu danskog piva, a novac koji je na taj način dobijao dao je državi za potrebe muzeja. I nije se prevario! Dansko pivo čuveno je na Severu, i Engleskoj, a i Danci, rodoljubivo, doprinose održavanju svojih muzeja. Piju svoje pivo, iz flaša, milionima. Zli jezici govore – milijardama. Ali, na tom severnom moru od piva plove vanredne slike Delakroa i grčke boginje iz doba Praksitela. Jedno demokratsko rešenje mecenata Perikla.”

muzej piva

Ovako je naš poznati književnik Miloš Crnjanski opisao u svojim putopisima doprinos Karla Jakobsena (1842 – 1914), pivarskog industrijalca i mecene danskoj kulturnoj baštini. Karlov otac Jakob započeo je porodičnu filantropiju „na bazi kompleksa vitamina B” – profit od prodaje piva ulagao je u Carlsberg fondaciju, čiji je i osnivač. Ovu i danas uglednu instituciju nazvao je po svom sinu s kojim je radio i bio partner dugi niz godina sve dok se, usled nesuglasica, nisu razišli (a dramatični momenti iz istorije porodice Jakobsen ovekovečeni su krajem devedesetih u veoma popularnoj danskoj TV seriji).

Jakob je bio poznat kao perfekcionista u svom poslu – želeo je da svaka flaša piva ima ujednačen i prepoznatljiv kvalitet. Da bi to postigao, 1875. osnovao je Karlsberg laboratoriju. Ono što je nastalo samo kao naučno odeljenje za poboljšanje osobina piva vrlo brzo je preraslo u gotovo renesansno mesto, gde su se susretali najsjajniji naučni umovi tog doba. Jakobovu Kuću Karlsberg nazivali si „danskom kućom Mediči” – još je samo nedostajalo da, poput ovih toskanskih vlastelina, iznedre i novog Papu.

Iskra zapaljena u požaru

Iskra filantropije Jakobsena starijeg “zapaljena” je događajem u kojem umalo nije stradao i tadašnji danski kralj Frederik VII: u noći između 16. i 17. decembra 1859. veliki deo enterijera Kraljevske palate Fredriksborg izgoreo je u požaru. Odmah nakon ove tragedije, Jakob Kristijansen Jakobsen je s neverovatnim entuzijazmom krenuo u prikupljanje donacija za obnovu zamka, a sam je, uz kraljevsku familiju, uložio najveći deo sredstava. Danci su i ovog puta pokazali sebi svojstvenu solidarnost pa je Jakob predložio danskoj kraljevskoj kući da, u znak zahvalnosti, kapije ovog dvorca otvori za svoje sunarodnike. Tako je u Fredriksborgu nastao čuveni Muzej nacionalne istorije, za čijeg patrona je postavljen preduzimljivi i darežljivi pivar.

I danas je 33 hektara Karlsberg pivare jedna od najvećih atrakcija Kopenhagena. Polovinom 19. stoleća ovo mesto je postalo okosnica prosperiteta među stanovnicima četvrti Valbi i Vesterbro, a takvu tradiciju je nastavio i sin Karl. Sa suprugom Otilijom osnovao je Ny Carlsberg Gliptoteku. U njoj su isprva bile smeštene antičke i mediteranske skulpture – Starog Rima i Grčke, Egipta i Iraka. Ovu do danas nezapamćenu zbirku umetničkih antikviteta započeo je njegov otac, a Karl ju je „pojačao” svojim favoritima: u kolekciju Gliptoteke ušao je Rodenov mislilac a pre svega najpoznatija platna impresionista i postimpresionista – Monea, Pisaroa, Degaa i Sezana, baš kao i Van Goga, i Tuluz-Lotreka. Ovde se čuvaju i najveća dela skandinavskih umetnika iz zlatnog doba danskog slikarstva prve polovine 19. veka. Muzej ne samo što poseduje neprocenjive primerke svetske umetničke baštine već je i pravi arhitektonski biser rađen po zamislima čuvenog Vilhelma Darupa. „Zasluga je pivara Karla Jakobsena i njegove gopođe Otilije da danski muzeji imaju tako velike sume novaca za čuvanje starina i za kupovanje novih umetničkih dela“, piše Crnjanski.

karlsberg

Gliptoteka i staro zdanje Karlsberg pivare su i danas mesta koja Kopenhagen čine neizostavnim u itinererima svakog ozbiljnijeg svetskog putnika. Danci ne zaboravljaju ni da je Karl Jakobsen pomogao izradu Male sirene, čuvene skulpture inspirisane likom iz Andersenove bajke, a zbog koje dansku prestonicu svake godine posećuju milioni turista.

U narednim danima, između Dana Narodnog muzeja i Međunarodnog dana muzeja, ćemo objavljivati tekstove o primerima dobrog muzejskog menadžmenta u inostranstvu ali i ovde.

Pročitajte i ovo...