Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: „Kosovo“

B&F reč nedelje: „Kosovo“

by bifadmin

Uporedo sa pregovorima koji pune političke rubrike novina, u pregovorima Srbije, Kosova i evropskih posrednika bljesne po neki ekonomski momenat, o čemu svedoči press klipping za prethodnu nedelju. Ponekad „ekonomsko“ iskrsne u ekscentričnom liku predsednika kompanije NGP Čirindživa Katurija koji je sa čini se jednako osebujnim ministrom rudarstva i prirodnih resursa Milanom Bačevićem (kome se po pisanju štampe navodno sprema deložiranje) potpisao nekakav inicijalni dokument o eksploataciji resursa u Trepči, a ponekad oko graničnih prelaza, carine, poreske jurisdikcije ili vlasništva nad nekadašnjim ograncima srpskih državnih kompanija.

Kosovo 2 - 27. maj - 2. jun

Mnogo ređe u novinama čitamo redovne statističke podatke o ekonomiji Kosova i razmeni Srbije i Kosova, iako je ona značajna i UNMIK administracija redovno objavljuje podatke koje prati tamošnja Agencija za statistiku Kosova.

Prema najsvežijim martovskim podacima preliminarni podaci o robnoj razmeni Kosova sa svetom pokazuju da je tamošnji deficit u razmeni pao na 172,1 miliona evra u martu u poređenju sa istim periodom lane kada je bio 176,3 miliona evra. Ukupan izvoz i uvoz u martu su bili 23,1 odnosno 195,2 miliona evra respektivno.

kosovo

Glavi trgovinski partneri Kosova su EU sa 42,5% u izvozu i 41, 4 u uvozu, CEFTA sa 34,4% u uvozu i 30,7% u izvozu. Glavni izvozni partneri Kosova su Italija (30,5%), Albanija (15,8%), Makedonija, (8,8%), Nemačka (4,7%) i Srbija (4,7%), itd.

Prema podacima za mart 2013. Kosovo ima deficit u robnoj razmeni sa sledećim zemljama: Srbijom (11,7%), Nemačkom (11,0%), Italijom (9,3%), Turskom (8,1%), Kinom (7,4%), Grčkom (6,5%) i sl.

realtime_logo

Da podsetimo, svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...