Home VestiEkonomija Poreznici nagrađuju građane koji uzimaju račune

Poreznici nagrađuju građane koji uzimaju račune

by bifadmin

Ministarstvo finansija odobrilo je Poreskoj upravi da sredinom juna organizuje nagradnu igru „Fiskalnim računom protiv sive ekonomije i do automobila“, i za te namene iz budžetske rezerve izdvojeno je 4,7 miliona dinara.

Uzmite racun

Računica ministarstva finansija je da će da taj novac biti višestruko vraćen jer će građani, da bi učestvovali u igri, tražiti račun za svaku kupljenu robi ili plaćenu uslugu, što će povećati naplatu poreza na dodatu vrednost (PDV). Taj porez je najizdašniji budžetski prihod, a poslednjih meseci trgovci i zanatlije, ali i konobari, sve češće zaboravljaju da izdaju račun. Nagradna igra Poreske uprave trajaće šest meseci, odnosno biće organzovana u dva ciklusa od po tri meseca, i u njoj će moći da učestvuju građani koji sakupe najmanje 30 računa. Glavne nagrade će biti automobili, za čiju nabavku je iz budžetske rezerve obezbeđeno 4,7 miliona dinara. Za kupovinu tih vozila, snage do 1.400 kubika, biće raspisan tender, a ako cena bude niža od odobrenog iznosa, razlika će, kako tvrde u Poreskoj upravi, biti vraćena u državnu kasu. Predviđena je i dodela 20 robnih nagrada, što će, po ugovoru sa Poreskom upravom, finansirati Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Poreska uprava je predvidela i stumulaciju za radnike koji doprinose boljoj naplati budžetskih prihoda i efikasno obavljaju svoj posao. Njima će plate moći da budu uvećane do 30 odsto, a istovremeno će za toliko biti smanjene zarade poreznicima koji ne rade dobro. Bilo bi dobro da narednih meseci Poreska uprava objavljuje spiskove nagrađenih, odnosno kaženjenih radnika, kako bi se videlo da ta novina nije smišljena kako bi rukovodioci dobili veće plate u vreme kad se traži način da se smanje troškovi finansiranja javnog sektora.

Pročitajte i ovo...