Home VestiEkonomija Kinezi uzrokovali rekordne cene ribe u svetu

Kinezi uzrokovali rekordne cene ribe u svetu

by bifadmin

Cene sirove ribe, ali i ostalih plodova mora, dostigle su svoj istorijski maksimum zahvaljujući povećanoj kineskoj potražnji za vrstama koje pripadaju gornjem delu cenovnog spektra, od tunjevine do ostriga.

Steamed-Fish2-01

Tokom maja je globalni indeks cena ribe Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) dostigao svoj istorijski maksimum. Ovaj indeks na mesečnom nivou prati kretanje cena gajene i tzv. divlje ribe i ostale morske hrane. Poslednji rezultat prestigao je vrhunac iz 2011. i za 15% je viši nego u istom periodu prošle godine. Stručnjaci iz FAO predviđaju da će se ovakav trend nastaviti barem nekoliko narednih meseci. Relativno nagle promene u načinu ishrane Kineza usled porasta standarda stanovništva u poslednjoj deceniji već su uzrokovale veću potražnju za vinima, pšenicom i govedinom, a sada se slično dešava i sa industrijom morske hrane, za koju se procenjuje da će ove godine imati ukupan obim od približno 130 milijardi dolara.

Kina je najveći svetski proizvođač i uzgajivač slatkovodne bele ribe, ali značajno povećava uvoz vrsta poput lososa, kao i školjki: potrošnja ostriga i škampi u zemlji porasla je za 20% u 2012. što je, između ostalog, uzrokovalo da globalna cena ostriga poraste za više od 100% u prethodne tri godine. Doduše, drugi razlog za njihovu skupoću je i virus koji je pogodio francusku produkciju ostriga i značajno umanjio njihov prinos.

http://www.ibtimes.com/global-fish-prices-hit-record-levels-demand-premium-seafood-spikes-china-1312739

Pročitajte i ovo...