Home Posle 5 LED sijalice koje ne štete spomenicima kulture

LED sijalice koje ne štete spomenicima kulture

by bifadmin

Najveći praški dvorac biće osvetljen pomoću 10.000 Panasonicovih LED sijalica koje će zameniti postojeće sijalice žarnom niti i kompaktne fluorescentne sijalice čime će se postići 77% uštede energije.

92_Hrad

U zavisnosti od potreba i zahteva pojedinih lokacija oko dvorca, postavljeno je 5 različitih tipova LED sijalica.

Tako su na primer u najpoznatijoj građevini, u katedrali Sv.Vitusa u srcu Praškog dvorca, postavljena dva tipa sijalica, „nostalgična prozirna” sijalica od 40W i sijalice u obliku sveće od 15W, koje pojačavaju utisak istorijskog na ovom mestu.

92_Instalace lustry_detailU Prvom dvorištu, „nostalgična prozirna” LED sijalica ne samo da pruža prednosti uštede energije već i njen vek trajanja od oko 40.000 sati smanjuje potrebu za čestim menjanjem rasvetnih tela. U odnosu na klasične sijalice koje imaju vek trajanja negde do 1.000 sati, ovo predstavlja značajnu uštedu i olakšanje za službu održavanja Praškog dvorca koji je zbog kratkog veka njihovog trajanja često menjao klasične sijalice na visokim i teško dostupnim mestima.

Osim toga, tradicionalne sijalice sa žarnom niti mogle su prouzrokovati oštećenja na istorijskim artefaktima. No pošto nova LED tehnologija emituje veoma malu količinu ultravioletnih i infracrvenih zraka, ove sijalice su instalirane u dvorcu i zarad smanjivanja oštećenja izložene postavke koja je neprocenjive vrednosti.

LED sijalice od 300 stepeni postavljene su u Trećem dvorištu, u delu glavnog puta kroz kompleks dvorca, s obzirom na to da ovo područje mora biti dobro osvetljeno u svako doba dana.

Pročitajte i ovo...