Home VestiEkonomija Moody’s: Pozitivne prognoze za Mađarsku, smanjenje BDP-a u Češkoj i Poljskoj

Moody’s: Pozitivne prognoze za Mađarsku, smanjenje BDP-a u Češkoj i Poljskoj

by bifadmin

Moody’s Analytics je objavila u sredu svoju prognozu rasta za 2013. godinu za zemlje centralne i istočne Evrope, uzimajući u obzir njihov ekonomski učinak u prvom kvartalu ove godine.

rast

Prema prognozama analitičara iz ove kuće, češku ekonomiju očekuje skraćivanje od 0,6%, u odnosu na 0,1% koliko se prethodno očekivalo. Rast poljskog bruto društvenog proizvoda biće usporen na 1,4% u 2013. u odnosu na očekivanih 1,6%, dok bi mađarski BDP trebalo da se smanji za samo 0,3%, što je značajno manje u odnosu na očekivanih 1,8%. „Češki i poljski podaci o bruto društvenom proizvodu u prvom kvartalu godine bili su značajno razočaranje, ali se zato mađarska recesija iznenadno završila“, saopštio je Tomas Holinka, ekonomista. On je dodao i da se sveobuhvatna fiskalna situacija u centralnoj i istočnoj Evropi značajno poboljšala ali slabe investicije i nedostatak konkurencije predstavljaju glavne prepreke dugoročnom rastu.

Umerena fiskalna ekspanzija zajedno sa daljim ublažavanjem monetarne politike podržaće ekonomski oporavak centralne i istočne Evrope u drugoj polovini 2013.godine, saopštili su analitičari Moody’s kompanije. Do maja, Mađarska je snizila referentne kamatne stope na 4,5% i uvela „Šemu za finansiranje rasta“ kako bi oživela korporativne pozajmicei smanjila dug zemlje. U poslednjih nekoliko nedelja desilo se nekoliko pogodnih promena što se tiče rasta u Mađarskoj. Poslednja je bila revizija BDP Organizacije za ekonosmku saradnju i razvoj koja je izračunala 0,5% za 2013. u odnosu na 0,2% koliko je bilo izračunato u novembru. Organizacija takođe predviđa rast BDP za 2014. godinu, sa 1,2%, koliko je ranije bilo očekivano, na 1,3%.

Katarina Marinković

Pročitajte i ovo...