Home VestiEkonomija Francuska: najveća nezaposlenost u zadnjih 15 godina

Francuska: najveća nezaposlenost u zadnjih 15 godina

by bifadmin

Francuska je doživela rekordni broj nezaposlenih u aprilu ove godine. Francuska nezaposlenost je porasla na 10,8% u prvom kvartalu ove godine, što je najveći nivo od 1998, pokazuju zvanične procene. Stopa nezaposlenosti porasla je sa 10,5% u poslednjem kvartalu 2012, po zvaničnim podacima agencije za statistiku INSEE. Francuska ekonomija je u recesiji pošto je u prvom kvartalu ove godine doživela pad BDP-a za 0,2%.

Predsednik Fransoa Oland obećao je da će povećati privredni rast i broj radnih mesta, ali su njegove želje podrivene krizom u evrozoni. Prema podacima Evropske statističke agencije Eurostat, koja koristi nešto drugačije parametre, stopa nezaposlenosti je već dostigla 11%. Ovi su podaci obelodanjeni uoči pregovora sa Evropskom centralnom bankom (ECB) koja je pokazala spremnost da zadrži referentnu kamatnu stopu na 0,5%.

Oland

(Foto: AP)

Bilo je spekulacija oko toga da li će ECB objaviti planove za oživljavanje kreditne aktivnosti u evrozoni, posebno za mala i srednja preduzeća (MSP).

MSP obezbeđuju oko tri četvrtine poslova u evrozoni.

Međunarodni monetarni fond je početkom ove sedmice upozorio da Francuska treba da uvede nove ekonomske reforme – u protivnom, suočiće se s rizikom da zaostane za nekim od svojih evropskih suseda. MSP obezbeđuju oko tri četvrtine poslova u evrozoni, i stoga je MMF pozvao Francusku da snizi troškove rada i zaustavi povećanje poreza, a u cilju povećanja svoje konkurentnosti. U svojoj godišnjoj proceni MMF takođe predviđa da će se francuska ekonomija kontrahovati nešto više no što su bila ranija predviđanja.

Iz MMF-a poručuju da ove godine treba očekivati pad francuskog BDP-a za 0,2%, uz prognozu privrednog rasta od 0,8% u 2014.

Pročitajte i ovo...