Home VestiIT i nauka Obamina administracija duplirala programe za „praćenje“ građana

Obamina administracija duplirala programe za „praćenje“ građana

by bifadmin

The Verge piše da je program američke Službe za nacionalnu bezbednost (NSA) koji je do sada prikupio mnoštvo podataka o organizacijama i ličnostima, pod Obaminom vladom zamenjen još skupljim programom koji je udvostručio količinu prikupljenih informacija.

Program pod kodnim imenom „EvilOlive“ (Zlobna maslina) u saradnji sa programom „ShellTrumpet“ prikuplja osetljive podatke kao što su logovanja na mejlove, istorija internet pretraga, IP adrese koje mogu otkriti nečiju fizičku lokaciju i sl, ali ne i sadržaj mejlova.

spijunaza

Cela operacija masovnog prikupljanja podataka sa interneta iz Bušove ere nosila je kodno ime Stellarwind, i trajala je još dve godine po dolasku Obame na vlast. Program je inače počeo posle terorističkih napada 11. septembra, a sa godinama se širio. U javnost je procurela i informacija o postojanju sličnih programa poput „MoonLightPath“ i „Spinnaret“ koji bi trebalo da budu lansirani u septembru ove godine.

Sve su međutim glasniji povici javnosti protiv „tajnovitosti“ Obamine i svih prethodnih administracija, a mnogi se nadaju da će neko „špijuniranju“ uskoro stati na put.

Pročitajte i ovo...