Home VestiPolitika i društvo Podrška inovacijama u Srbiji od 4,7 miliona evra

Podrška inovacijama u Srbiji od 4,7 miliona evra

by bifadmin

Ekspertska komisija Fonda za inovacionu delatnost odobrila je danas više od 2.1 miliona evra kroz Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija za 18 preduzeća u Srbiji, izabranih od ukupno 125 podnetih prijava u javnom pozivu koji je završen 15. aprila 2013. godine. Oba programa se sprovode u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji, koji se finansira iz donacije od 8.4 miliona evra pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) i sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

„Naša podrška inovacionom sektoru u Srbiji već pokazuje vidljive rezultate kroz povećanje konkurentnosti kompanija iz Srbije, što pomaže da se srpski proizvodi nađu na svetkom tržištu. Zadovoljni smo efikasnošću kojom se Fond za inovacionu delatnost nametnuo kao pokretač inovacija u Srbiji i drago nam je da vidimo značajan broj inovativnih ideja i energije koja postoji ovde, što se i ogleda i u broju podnetih prijava za finansiranje“, istakao je Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Do danas, Fond za inovacionu delatnost dodelio je preko 4.7 miliona evra za 41 projekat izabran među više od 300 podnetih prijava. Ovo međutim nije kraj – Fond je objavio nastavak javnog poziva za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Sledeći rok za podnošenje prijava je 30. septembar 2013. godine.

DSC_0114

Kompanije koje su dobile finansiranje kroz Program sufinansiranja inovacija su:

Sentronis – Kompanija iz Niša razvija bezkontaktni uređaj na bazi senzora za precizna merenja direktne i naizmenične struje koji će imati primenu u različitim industrijama.

Alfanum – Kompanija iz Novog Sada, koja posluje u oblasti informaciono- komunikacionih tehnologija, razvija sistem tehnologija za prepoznavanje glasa i sintezu govora namenjen južnoslovenskim jezicima.

Morena Inženjering – Kompanija iz Niša razvija robotizovano vozilo koje će efikasno čistiti teniske terene koji za podlogu imaju šljaku.

Techno Foam – Kompanija iz Starih Banovaca razvija automatizovanu mašinu za sečenje koja kombinuje procese proizvodnje koje trenutno obavljaju četiri zasebne mašine.

Milinkovic Company – Kompanija iz Beograda razvija troškovno i energetski efikasan sistem gradnje bez štetnog uticaja po životnu sredinu koji se može koristiti za konstrukciju sportskih objekata, skladista, hangara i stambenih objekata.

Kompanije koje su dobile finansiranje kroz Program ranog razvoja su:

DNET – Kompanija iz Novog Sada, koja posluje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, razvija cloud rešenje za različite platforme koje će služiti kao jednostavan alat za kreiranje aplikacija zasnovanih na konceptu „proširene stvarnosti“.

Srma Zip – Kompanija iz Kule razvija inovativni kultivator koji će simultano izvoditi više operacija u jednom prelasku preko površine zemljišta – oranje, pripremu zemlje, đubrenje, sejanje i pokrivanje.

Visoki Vakuum – Kompanija iz Velike Plane razvija multifunkcionalnu vakuum pumpu čije se prednosti ogledaju u dužem veku trajanja i uštedi energije.

Aggios – Kompanija iz Beograda koja dolazi iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija bavi se razvojem softverskog rešenja za optimizaciju energije i trajanje baterije za elektroniku koju pokreće Android OS, poput mobilnih telefona i integrisanih uređaja.

Spik Briket – Kompanija iz Smedereva razvija jednostavno i ekonomično rešenje za ponovnu upotrebu sušene ugljene prašine, koje ujedno doprinosi očuvanju čovekove okoline.

Eon Plus – Beogradska ICT kompanija posvećena je stvaranju softverske aplikacije za eksperte koji se bave procenom uticaja na životnu sredinu za razne vrste projekata.

Starglass – Kompanija iz Starčeva bavi se razvojem multifunkcionalne proizvodne linije za savijanje, kaljenje i fuziju stakla.

011Lab – Preduzeće iz Beograda koje posluje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija razvija novi univerzalni terminal za evidentiranje vremena i prisustva, koji će biti namenjen sistem integratorima.

Advanced Security Technologies – Niška kompanija iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija kreira novo rešenje za identifikovanje i prevenciju neautorizovanih modifikacija internet stranica.

Brainstorm – Kompanija iz Beograda koja se bavi razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija stvara novu cloud aplikaciju za pametne telefone i tablete, koja će se koristiti za naručivanje hrane, pića i usluga.

Timepad – Beogradska kompanija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija bavi se razvojem sistema za kontrolisanje radnog vremena zaposlenih, kombinujući cloud uslugu sa povezanim uređajima.

Biounik – Preduzeće iz Beograda razvija bakterijsku podlogu za poboljšanje klijanja semena kukuruza.

Intens Net – Kompanija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, sa sedištem u Novom Sadu, razvija rešenje koje će integrisati različite sadržaje socijalnih medija sa programom lojalnosti klijenata.

Pročitajte i ovo...