Home VestiBiznis & Finansije OECD-FAO očekuje sporiji rast globalne poljoprivredne proizvodnje

OECD-FAO očekuje sporiji rast globalne poljoprivredne proizvodnje

by bifadmin

Globalna poljoprivredna proizvodnja rašće po prosečnoj stopi od 1,5% godišnje u narednih deset godina, što je dosta sporije od prosečnog godišnjeg rasta od  2,1% u razdoblju između 2003 i 2012, predviđaju OECD-a i FAO-a u svom najnovijem izveštaju.

 
Ograničena mogućnost širenja poljoprivrednog zemljišta, rast troškova proizvodnje,  uz rast ograničenja resursa i povećanja pritisaka na zaštitu životne sredine glavni su faktori  koji stoje iza tog trenda. Ipak, tvrdi se u izveštaju, poljoprivredna proizvodnja će držati odgovarajući tempo sa globalnom tražnjom.U najnovijem OECD-FAO Agricultural Outlook 2013-2022 očekuje se da će cene poljoprivrednih proizvoda i stoke ostati iznad istorijskih proseka  u srednjoročnom periodu zbog kombinacije sporijeg rasta proizvodnje i veće potražnje, kao i zbog pretvaranja dela poljoprivrednog stoka u biogoriva.U izveštaju se kaže da je poljoprivredna proizvodnja sve tržišnije orijentisan sektor, za razliku od prošlih vremena kada je bio vođen politikama države koji su sadržavali i socijalni faktor, što nudi zemljama u razvoju mogućnost da svoj poljoprivredni sektor posmatraju kao potencijalno interesantan za investicije i veće ekonomske prihode s obzirom na globalnu rastuću potražnju za hranom, mogućnost da prošire svoje kapacitete obradive zemlje i iskoriste komparativne prednosti na mnogim svetskim tržištima.
pirinac
Međutim, manjkovi roba, promenjivost cena i poremećaji u trgovini ostaju konstantna pretnja u globalnom snabdevanju hranom .OECD / FAO Outlook upozorava: „Sve dok zalihe hrane u zemljama sa većom proizvodnjom i konzumacijom hrane ostanu niske , rizik volatilnosti cena je pojačan. Široko rasprostranjene suše, kao ona iz prošle godine uz niske zalihe hrane, mogu da dovedu do naglog rasta cena hrane na svetskom tržištu od  15 do 40 posto. „Kina, s jednom petinom svetske populacije, visokim rastom prihoda i brzim širenjem poljoprivredno-prehrambenog sektora, imaće veliki uticaj na svetskim tržištima, i njoj je posvećeno posebno poglavlje izveštaja. Predviđa se da će Kina biti u stanju da iz sopstvenih izvora zadovoljava potrebe za većinom useva ,iako se očekuje se da će proizvodnja usporiti u sledećoj deceniji zbog ograničenih resursa ruralnog zemljišta, vode i radne snage.
Detaljna predviđanja pogledajte ovde
Predstavljajući zajednički izveštaj u Pekingu, sekretar  OECD-a Anhel Guria je rekao da su „globalni izgledi poljoprivrede relativno svetli sa snažnom potražnjom, širenjem trgovine i visokim cenama. Ali ovakav scenario u poljoprivrednoj proizvodnji podrazumeva globalni ekonomski oporavak. Ako se to ne dogodi, posledice će biti vidljive i u sektoru poljoprivrede  i sigurnost snabdevanja hranom može biti ugrožena. „

„Vlade moraju da stvore podsticajno okruženje za rast i trgovinu,“ dodao je Guria. „Poljoprivredne reforme su odigrale ključnu ulogu u izvanrednom napretku Kine u širenju proizvodnje i poboljšanju u sigurnom snabdevanju hranom na domaćem tržištu.“

Predsedavajući FAO Hose Graciano da Silva je rekao da su  „visoke cene hrane podsticaj za povećanje proizvodnje i moramo se potruditi kako bi se osiguralo da siromašni poljoprivrednici imati koristi od njih. Nemojmo zaboraviti da 70 posto svetske populacije koja nema osigurano snabdevanje hranom   živi u ruralnim područjima zemalja u razvoju, te da su mnogi od njih mali proizvođači. “

De Silva je rekao da je Kina bila fantastično uspešna u širenju poljoprivredne proizvodnje . Od 1978, obim poljoprivredne proizvodnje je narastao gotovo pet puta, a zemlja je ostvarila značajan napredak u sigurnosti hrane. Kina je na putu postizanja prvog milenijumskog cilja – smanjenju gladi.

Dok je u Kini proširenja proizvodnja i poboljšana sigurnost hrane, pitanjima resursa i ekološkim pitanjima mora se posvetiti veća pažnja. Rast u stočarstvu bi se takođe mogao suočiti s brojnim izazovima. Bićemo srećni da sarađujemo sa Kinom i nađemo održiva rešenja“, rekao je de Silva.

Pročitajte i ovo...