Home Posle 5 Uknjižiti dobit od knjiga: na kojim se piscima može zaraditi

Uknjižiti dobit od knjiga: na kojim se piscima može zaraditi

by bifadmin

„Kupujte knjige koje volite, kupite ono što vas sa knjigom drži u strasnoj vezi. Nikad ne kupujte knjigu čisto kao investiciju.  Mogu opravdati svaku
koja se nalazi u mojoj radnji. Svaka mi se knjiga u njoj sviđa, i mogu u svakoj videti smisao zbog kojeg je baš na mojim policama“, kaže Tim Brajers iz britanskog Udruženja knjižarskih antikvara. Koje, kakve i po kojoj ceni,  u ovom trenutku kada štampana izdanja postaju sinonim za „dobro ulaganje“.

obra-investicija

Iako ovo može biti šala, ujedno je i pokazatelj strasti koju osećaju posetioci velškog grada Hej-on-Vaj, koji su se ove nedelje u njemu zatekli zbog godišnjeg književnog festivala.

Čak i kao digitalno preuzimanje knjiga osvaja sve veći udeo na tržištu, u toj borbi se knjige iznenađujuće dobro drže.

Prema Udruženju knjižarskih antikvara, tržište polovnih knjiga u Velikoj Britaniji vredi oko 500 miliona funti godišnje.

Kako se početni nivo kupovine investicija kao što su zlato, umetnine ili nekretnine spiralno kreće izvan našeg ekonomskog domašaja, ponovo se javlja zainteresovanost za fizičkim knjigama. Konačno, možete dati nešto u dobrotvorne svrhe, ili na placu polovnih automobila sklopiti dobru pogodbu – ako imate sreće.

„Imam prijatelja koji je za jednu funtu pronašao prvo izdanje knjige “Severna svetla” Filipa Pulmana, našao ju je u radnji saknjigama poklonjenim u dobrotvorne svrhe“, kaže Trejsi Martin, autor i kolekcionar antikviteta. „Ova knjiga, zapravo, vredi preko 2.000 funti, u zavisnosti od toga u kakvom je stanju.“

Strast

Dakle, ako imate mali budžet, gde bi trebalo da počnete?

„Najvažnija stvar oko kupovine knjiga jeste da kupujete prva izdanja, bez obzira na žanr i autora“, kaže Adam Daglas, viši stručnjak za književnost na Peter Harington univerzitetu.
„To je ono za šta su pravi kolekcionari zainteresovani: žele prvi otisak iz štamparije, prvu publikaciju, prvi print bilo koje knjige.“

Potencijalni investitori bi trebalo da tragaju za što je moguće boljim primerkom.

„Uvek možete oceniti neku kolekciju knjiga, tj ako je neko uzimao uvek malo slabiji primerak – takvi su uvek nešto jeftiniji“, kaže Tim Brajers iz britanskog Udruženja knjižarskih antikvara. „Dugoročno gledano, najbolja kupovina će se isplatiti – što više para, to više muzike.“

Slične savete u pogledu građenja privatnih zbirki knjiga stručnjaci preporučuju i investitorima, govoreći im da izbegavaju kupovinu radi kupovine. „Veoma je teško gledati na knjige na neki špekulantski način i onda reći: ‘Počeću prikupljanje u toj oblasti jer mislim da će vrednost takvih knjiga skočit“, kaže Daglas. „Jedini način da vas ponese uzbuđenje i uživanje jeste ako sledite svoje strasti.“ Stručnjaci savetuju da ne kupujete uvek jeftinija izdanja, a Brajers se sa tim slaže. „Kupujte ono što volite, kupite ono što vas sa knjigom drži u strasnoj vezi“, kaže on.

„Ovo je veoma važno. Nikad ne kupujte knjigu čisto kao investiciju. Mogu opravdati sve što je u mojoj radnji. Svaka mi se knjiga u njoj sviđa, i mogu u svakoj videti smisao zbog kojeg je baš na mojim policama.“

Old books

Ponovno otkriće

Za one koji ne žele da na tržište knjiga gledaju sa špekulantske tačke, postoje mnoge priče koje poučavaju o predostrožnosti. Neki autori dožive da se njihova imena odomaće na policama mnogih domova, da bi potom izašli iz mode.

Savremenik Iana Fleminga, autora knjige o Džejmsu Bondu, bio je Alister Meklin.

Ništa manje čuvenom tokom svog života, po Meklinovim knjigama su se takođe snimala popularna filmska dela: od ‘Đavolje Bube’, do ‘Topova sa Navarona’ i ‘Tamo gde su orlovi smeli’.

Ipak, prošlog decembra je prvo izdanje Flemingovog ‘Kazina Rojal’, sa nekim oštećenjima i puna beležaka zapisanih olovkom, uz suze, na aukciji prodato za 11 711 funti.

Netaknuto prvo izdanje Meklinovog autobiografskog romana “Krstarica Uliks” donelo bi vam da ans na aukcijskoj prodaji manje od 500 funti – što je njegova daleko najvrednija knjiga.Ipak, postoje i primeri u kojima “neprofitni autori” ponovo ulaze u modu i postaju “isplativi”.

Adam Daglas napominje da PG Vodhaus uživa značajan porast popularnosti, kako su čitaoci počeli da ponovo otkrivaju njegovo delo.

Bioskopsko platno: Često neki drugi mediji doprinesu povećanju piščeve vrednosti

Retko prvo izdanje F. Skota Ficdžeralda ‘Veliki Getsbi’ iz 1925. godine je na londonskoj aukciji postavljeno s početnom cenom od 120.000 funti. Njegova cena je delimično ustanovljena i usled popularnosti skorašnjeg filma, snimljenog po ovom romanu.

„Kada veliki filmovi krenu da se prikazuju u salama, kao što je to slučaj sa Harijem Poterom, onda odjednom vidite taj trend da svi ljudi žele da kupuju knjige o Hariju Poteru“, kaže gospođa Martin. „Ako, primera radi, u sale krene neki novi film snimljen po priči scenariste i pisca Roalda Dala, onda ćte sigurno prisustvovati i ogromnom rastu popularnosti štampanog izdanja.“

Ako, dakle, imate ograničeni budžet, šta je ono na šta bi po savetima stručnjaka trebalo da obratite pažnju?

„Ako nemate mnogo novca, a želite da se bavite skupljanjem knjiga, predložila bih vam da obratite pažnju na knjige za decu“, kaže gospođa Martin.“Postoji mnogo knjiga dostupnih za manje od 100 funti, ako želite da investirate u ovakvu vrstu “opklade”. I potom se nadati da će njihova vrednost i cena, vremenom, rasti.“
Filip Hempšejr, 31. maj 2013 BBC

(M.L)

Pročitajte i ovo...