Home VestiEkonomija Batista izgubio 19,4 milijardi dolara

Batista izgubio 19,4 milijardi dolara

by bifadmin

Bogatstvo brazilskog milijardera Eikea Batiste izgleda da propada neviđenom brzinom: samo u godinu dana nekada sedmi najbogatiji čovek na svetu ostao je „kraći“ za 19,4 milijarde dolara.

batista

Poslednji u nizu udaraca za Eikea Batistu ozvaničen je juče, kada je njegova kompanija koja mu je i donela veći deo bogatstva u eksploataciji nafte i gasa, OGX, saopštila da će sledeće godine najverovatnije zatvoriti svoj jedini produktivni izvor. Tokom protekle godine akcije ove kompanije izgubile su skoro svu svoju vrednost, a samo juče po proglašenju vesti pale su za novih 15%, dok joj je S&P smanjio kreditni rejting na CCC, odnosno čak osam nivoa ispod investitorskog.

Batista je još u 2012. na Forbsovoj listi bio rangiran kao najbogatiji Brazilac i sedmi najbogatiji čovek na planeti. Međutim na palnetarnoj listi za 2013. on je pao za 93 pozicije, izgubivši čak 19,4 milijarde dolara, odnosno dve trećine svog procenjenog bogatstva u samo 12 meseci. Analitičari Moody’s-a su konstatovali da bi Batista mogao sa oko milijardu dolara iz svog ličnog džepa da pomogne opstanak OGX, ali takođe postavljaju pitanje da li Brazilac u ovom trenutku zapravo raspolaže sa tolikim brzo raspoloživim sredstvima.

Izvor: http://qz.com/100369/brazils-once-richest-man-lost-19-billion-last-year-and-its-only-getting-worse/

Pročitajte i ovo...