Home VestiPolitika i društvo Bugarska vlada prkosi protestima silom

Bugarska vlada prkosi protestima silom

by bifadmin

Nema ni puna dva meseca od kako je na vlasti, a nova bugarska vlada već je zabeležila 40 dana uzastopnih protesta nezadovoljnih građana. Oni traže smenu kabineta premijera Orešarskog zbog njegove povezanosti sa oligarsima i velike korupcije u zemlji.

bolgarijabalkanwakeup
Nemiri su eksalirali kada su u utorak demonstranti opkolili i blokirali državni parlament u kome se u tom trenutku nalazilo preko 100 poslanika iz različitih stranaka. Posle osam sati policija je na silu rasturila okupljene građane, oslobodila zarobljene političare i formirala bezbednosni kordon oko zgrade Parlamenta. „Ni ja niti moje kolege nećemo podneti ostavke pod pritiskom. Naš posao je da donosimo zakone a posao Ministasrtva unutrašnjih poslova je da osigura bezbednost za sve građane Bugarske“, istakao je po izlasku iz zgrade Parlamenta Jordan Conev iz Pokreta za prava i slobode. Njegov predlog pred poslanicima juče je bio da se formiraju tri parlamentarne komisije koje će ispitati predloženi državni budžet.

Nova vlada stupila je na dužnost pošto je prethodna svoju prekinula upravo zbog masovnih protesta koji su se proširili po čitavoj zemlji. Korupcija već godinama izjeda Bugarsku, ali direktan okidač novih nemira pre 40 dana bilo je postavljenje kontraverznog medija mogula Delijana Peevskog na mesto direktora Državne agencije za nacionalnu bezbednost. Iako je ta odluka zbog velikog negodovanja kasnije povučena, javnost je počela da traži kolektivnu ostavku kabineta premijera Plamena Orešarskog zbog njegovih veza sa oligarsima u zemlji.

Izvor: Novinite

Pročitajte i ovo...