Home VestiEkonomija Francuska ekonomija zabrinjavajuće, ali „biće bolje“

Francuska ekonomija zabrinjavajuće, ali „biće bolje“

by bifadmin

Ministar finansija Francuske Pjer Moskovisi na sastanku G20 novinarima davao izjave o aktuelnoj recesiji u zemlji pred moguću reformu penzionog sistema.

euro9

„Socijalni dijalog je od ključnog značaja pred donošenje odluke o preduzimanju koraka za sprovođenje sveobuhvatne penzione reforme, kako ne bi bio načinjen pogrešan potez“, istakao je Moskovisi u razgovoru za američki CNBC. Prema njegovim rečima, Francuska je u zabrinjavajućoj situaciji, sa potvrđenom recesijom, ali rast se ponovo očekuje u drugoj polovini godine, kada na snagu stupaju mere za stimulisanje tržišta rada. „Rezultati u poslednja dva kvartala nisu bili pozitivni, ali kada ih uporedimo sa rezultatima evrozone, Francuska je i dalje u boljem položaju“, dodao je francuski ministar finansija.

Francuska ekonomija smanjila se za 0,2% u prvom kvartalu 2013. potvrđeno je iz Nacionalne agencije za statistiku, čime je i zvanično utvrđen pad u recesiju. S druge strane Francuska nacionalna banka predviđa rast od 0,2% za drugo tromesečje ove godine. U svakom slučaju, domaći i ervopski analitičari smatraju da je najveći problem ove zemlje što presporo sprovodi neophodne finansijske reforme, što Moskovisi još uvek odlučno odbija da prizna.

Pročitajte i ovo...