Home Posle 5 Guščja policija u akciji

Guščja policija u akciji

by bifadmin

Policijske snage u seoskim predelima provincije Šinđang počele su ove godine da koriste patrole obučenih gusaka, sudeći po izveštaju sa sajta kineskog državnog dnevnika Ženmin Žibao.

geese

Pripadnici policije u Šinđangu istakli su da su njihove nove kolege, guske, bolje od pasa u borbi protiv kriminala. „Od sve živine guske su najfokusiranije i imaju najbolji sluh“, ističe Žang Kanšeng, šef policije u oblasti Šavan. Prema njegovim rečima, one spremno šire krila i jurišaju na sumnjiva lica, najčešće provalnike, zbog čega su veoma zgodne za čuvanje poseda. S obzirom da se uvek kreću u grupi a slabo vide, nije ih moguće lako otrovati, što se nažalost često dešava kada su psi čuvari u pitanju.

U nastavku teksta na sajtu Ženmin Žibaoa otkriva se i pravi razlog za angažovanje gusaka u policiji. Naime, malene seoske policijske stanice često su bile meta napada kradljivaca, a prvi uspeh policijskih gusaka zabeležen je pre mesec dana kada je jedan lopov omamio dva policijska psa i preskočio ogradu u nameri da ukrade motorcikl kada ga je napalo policijsko jato od 20 gusaka. Inače provincija Šinđang u poslednje vreme poznata je po velikom broju krađa, ali i etničkim tenzijam između Han Kineza i Ujgura, muslimana koji govore turski jezik i čine skoro polovinu od ukupne populacije ove pokrajine (22 miliona stanovnika živi u Šinđangu).

Pročitajte i ovo...