Home VestiEkonomija Makedonija ukida zabranu uvoza pšenice i brašna

Makedonija ukida zabranu uvoza pšenice i brašna

by bifadmin
Makedonska vlada će, nakon dogovora sa srpskim vlastima, izmeniti uredbu o ograničenju uvoza brašna i pšenice, potvrdio je danas ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić. Uredba Vlade Makedonije, po kojoj za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram brašna uvezen iz Srbije da kupe četiri kilograma domaće pšenice, primenjuje se od 1. jula.
Ljajić je danas u Skoplju s makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Dimovskim dogovorio da se pokrene procedura za izmenu te uredbe. Dogovoreno je da se se uklone sve vancarinske barijere u trgovini izmedju Makedonije i Srbije, kako bi se obezbedio slobodan protok robe i povećala robna razmena.
brasno1
„Mi ćemo pratiti proceduru i očekujemo da se ta uredba izmeni u razumnom roku“, rekao je Ljajić i dodao da, ukoliko sve bude kako je danas dogovoreno i ako se dogovor sprovede, Srbija neće preduzimati nikakve recipročne mere protiv Makedonije. „Sve necarinske barijere treba da budu uklonjene i da ih nijedna država ne primenjuje u cilju zaštite domaćih proizvodjača“, rekao je Ljajić.
Predstavnici dve vlade dogovorili su se da se jednom nedeljno konsultuju o tehničkim i praktičnim problemima svojih trgovaca prilikom uvoza i izvoza, i da te probleme rešavaju.
Vanredno zasedanje Zajednicckog komiteta CEFTA zakazano je za 22. jul u Beogradu, i na tom skupu će potpisnici regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini biti informisani o današnjem dogovoru vlasti u Beogradu i Skoplju.
„Insistiraćemo na tome da su mere i odluke o ograničavanju uvoza neprihvatljive i da se ne smeju u budućnosti primenjivati, kao i da država ima automatsko pravo da uvede recipročne mere ukoliko se to bude dešavalo“, rekao je Ljajić.

Pročitajte i ovo...