Home VestiBiznis & Finansije NALED:Nema napretka u popravljanju uslova poslovanja

NALED:Nema napretka u popravljanju uslova poslovanja

by bifadmin
Uslovi poslovanja u drugom kvartalu 2013. nisu ništa bolji nego u prva tri meseca, ocenila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Neke započete reforme nisu okončane, a diskutabilni su i efekti nekih novousvojenih propisa, navedeno je u Kvartalnom izveštaju NALED-a o stanju regulatorne reforme u Srbiji.
Direkorka tima za regulatorne reforme u NALED-u Jelena Bojović kazala je na predstavljanju izveštaja da su izmene poreskih zakona, usvojene u drugom tromesečju, više bile u funkciji punjenja budžeta nego smanjivanje tereta za privredu.
Po računici NALED-a, primenom novih propisa kojima su porezi na zarade smanjeni sa 12 na 10 odsto, a doprinosi povećani sa 22 na 24 odsto, na dobitku je Penzijski fond, za 27 milijardi dinara, a najveći gubitnici su opštine, dok radnici mogu da očekuju neto zaradu veću za 47 dinara. Zbog primene izmena Zakona o porezu na dohodak gradjana kojim je lokalnim samoupravama oduzet deo sredstava, kao i novina u Zakonu o porezu na imovinu, neizvesno je da li će gradovi i opštine moći da nadoknade gubitak, pa je, kako je ukazao NALED, moguće očekivati novo povećanje poreza, taksi i naknada na lokalu.
U drugom kvartalu, tvrde predstavnici NALED-a, nije usvojena nijedna preporuka privrede data kroz Sveobuhvatnu reformu propisa (SRP) ili u Sivoj knjizi NALED-a. Ostalo je nerešeno još 66 preporuka SRP-a, koje bi, kako je izračunato, donele uštede privredi od 36 miliona evra i 56 preporuka Sive knjige.
birokratija
NALED je ukazao i na nezakonito ponašanje institucija, jer Republički geodetski zavod, Uprava za veterinu i Komisija za zaštitu konkurencije već tri meseca naplaćuje takse u iznosima za koje nemaju saglasnost Ministastarstva finansija i privrede. Tako Geodetski zavod i dalje naplaćuje dve takse za jednu uslugu, a filijale Poreske uprave odbijaju da u status paušalca prevedu poreske obveznike koji za to ispunjavaju uslove.
Loše je, smatra NALED, što se po hitnom postupku, bez detaljnijeg sagledavanja posledica i efekata, usvajaju propisi važni za privredu, što potvrduje i podatka da je u drugom kvartalu od 29 usvojinih propisa, čak 20 doneto po hitnom postupku, kao i to što je do sada samo u Agenciji za privredne registre uveden jednošalterski sistem. Problem je i neažurno funkcionisanje katastra nepokretnosti, kao i kratki rokovi Poreske uprave za otklanjanje greške u poreskoj prijavi.

Pročitajte i ovo...