Home VestiEkonomija Portugalska vlada stabilna, zemlja će najverovatnije dobiti pomoć

Portugalska vlada stabilna, zemlja će najverovatnije dobiti pomoć

by bifadmin

Portugalski predsednik Anibal Kavaho Silva podržao je prodesničarsku koaliciju tvrdeći da je najbolje rešenje za Portugal “zadržavanje aktuelne Vlade na čelu zemlje”.

On je rekao da izbori sada nisu dobro rešenje i podržao ostanak Pedra Pasuša Koelja na premijerskoj funkciji uz tvrdnje da se time unapređuje imidž Portugala pred evropskim kreditorima.

portugal

Da podsetimo, početkom jula portugalsku Vladu počeli su da našpuštaju ministri i diplomate protiveći se pridržavanju nametnutih mera štednje. Kako bi se izbegli prevremeni izbori i dobila pomoć od EU predsednik Silva se odlučio za pakt nacionalnog spasa.

Da je konačno podržao koaliciju saznali smo danas, dva dana posle vesti da tri glavne portugalske političke stranke u petak nisu uspele da zaključe „pakt nacionalnog spasa“ kao garanciju uspeha međunarodne pomoći. Izgleda da će Portugal ipak uspeti da povuče novu tranšu pomoći, zbog koje su mnogi strahovali, pa su neki analitičari predlagali i radikalnije mere, poput one da se Portugal prinudi na povlačenje sredstava.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...