Home VestiEkonomija Rast prihoda na postojećim i novim tržištima prioritet finansijskih direktora u Srbiji

Rast prihoda na postojećim i novim tržištima prioritet finansijskih direktora u Srbiji

by bifadmin

Uprkos finansijskoj i ekonomskoj neizvesnosti, većina finansijskih direktora iz Srbije je optimistična (49%) kada je reč o finansijskoj perspektivi preduzeća u kojima rade. Kao prioritet ističe se rast prihoda na postojećim i novim tržištima ( 47%), a jedan od ključnih zadataka jeste i poboljšanje likvidnosti preduzeća, navodi se u istraživanju “Stavovi finansijskih direktora u srednjoj Evropi“ koje je revizorsko-konsultantska kuća Deloitte sprovela u prvoj polovini 2013.godine.

Od anketiranih preduzeća u Srbiji, 72% ocenjuje opšti stepen eksterne finansijske i ekonomske neizvesnosti s kojom se njihovo preduzeće suočava kao visok ili iznad uobičajenog. “Shodno tome, razumljivo je da 90% anketiranih finansijskih direktora iz Srbije takođe smatra da ovo nije dobar trenutak za preuzimanje većih rizika po bilanse preduzeća. Ukupno 38% anketiranih preduzeća planira da smanji koeficijent zaduženosti, dok svega 13% planira da ga poveća”, komentariše Nada Suđić, partner u Deloitte-u.

Činjenica da 59%, odnosno 44% preduzeća u Srbiji, smatra da su dostupnost kreditiranja odnosno troškovi finansiranja nepromenjeni u proteklih šest meseci ne znači i veću verovatnoću da će ta preduzeća koristiti eksterno finansiranje da bi više investirala; to je posledica očekivanih nepovoljnih opštih izgleda na tržištu. To nas dovodi do činjenice da 44% anketiranih preduzeća navodi da bi se najradije odlučilo za pribavljanje kapitala kao način za finansiranje svog poslovanja.

Pot full of gold coins isolated on white background

Od anketiranih preduzeća iz Srbije, 43% smatra da će njihove postojeće poslovne strategije obezbediti stabilnost poslovanja tokom naredne tri godine, dok 57% navodi da će im promena modela poslovanja i/ili restrukturiranje verovatno biti prioritet u narednih 12 meseci.

Od finansijskih direktora u Srbiji, 72% očekuje da će BDP tokom 2013. godine stagnirati. Samo 18% očekuje umeren rast, iako 47% ispitanika navodi rast prihoda kao svoj prvenstveni cilj. “U praksi, ta „oaza“ optimizma poklapa se sa očekivanim rastom u određenim privrednim sektorima koje je finansijska kriza pogodila manje nego ostale. Većina finansijskih direktora iz Srbije, njih 54% očekuje blagi porast nezaposlenosti, dok njih 13% procenjuje da će se broj nezaposlenih delimično smanjiti”, navodi Aleksandar Knežević, direktor u Sektoru revizije. U oblasti finansijskog upravljanja verovatno će se javiti problem manjka talentovanih kadrova za visoke i najviše rukovodeće pozicije.

Saznajte više o predviđanjima finansijskih direktora iz regiona i preuzmite izveštaj na adresi www.deloitte.com/cecfo

Pročitajte i ovo...