Home VestiBiznis & Finansije Potpisani sporazumi o izgradnji 60 mini hidroelektrana

Potpisani sporazumi o izgradnji 60 mini hidroelektrana

by bifadmin
Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije potpisalo je danas sa investitorim sporazume o izgradnji 49 malih hidroelektrana na teritoriji Ivanjice. Dozvole za izgradnju hidroelektrana u Ivanjici dobilo je 28 investitora, a ta investicija će, kako je rekla ministarka energetike Zorana Mihajlović, omogućiti otvaranje 100 radnih mesta, dok će na osnovu naknade za korišćenje vode lokalna samouprava u Ivanjici imati godišnji prihod od 1,6 miliona dinara.
Sporazumi su danas potpisani i sa devet investitora o izgradnji 11 mini hidroelektrana u Arilju.  Biće izgradjene male hidroelektrane snage 5,5 megavata u kojima će biti zaposleno 25 ljudi, a opština će od naknada za korišćenje vode godišnje dobijati 800.000 dinara.
Potpisivanjem tih sporazuma, po rečima Mihalovićeve, pokreće se realizacija nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije, po kome Srbija do 2020. godine treba da dobije 1.000 megavata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Ona je preporučila lokalnim samoupravama da sa investitorima udju u javno – privatna partnerstva gde god je to moguće.

Mihajlovićeva je najavila da će za mesec i po biti raspisan novi javni poziv za dodelu energetskih dozvola i saglasnost za gradnju mini hidroelektrana.

 mini hidroelektrane
Ministarstvo energetike je 19. februara 2013. godine objavilo javni poziv za dodelu saglasnosti i energetskih dozvola za izgradnju mini hidroelektrana na 317 lokacija u Srbiji u 17 opština i gradova. Na javni poziv su se javila 173 domaća i strana investitora, koji su podneli ukupno 1.464 prijave. Ministarstvo je 24. juna 2013. verifikovalo konačnu listu potencijalnih investitora za ukupno 212 lokacija, a trojni memorandumi biće potpisani sa ukupno 90 investitora, od kojih su 64 domaće firme i gradjani Srbije.

Pročitajte i ovo...