Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Rekonstrukcija vlade

B&F reč nedelje: Rekonstrukcija vlade

by bifadmin

Tegobnije od vađenja rude na Kamčatki, napornije od svega do sada – tako trenutno napreduje posao rekonstrukcije vlade, sudeći bar po novinskim izveštajima o tom poslu. „Rekonstrukcija vlade“ mogla bi slobodno biti i reč meseca – većanje je teže nego za najbolji fudbalski tim svih vremena – možda i s pravom.

Karika koja nedostaje

Prema rečima prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, jednom kad bude rekonstruisana vlada će se okrenuti radu, „jačanju ekonomije i popravljanju životnog standarda“. Posle godinu dana rada, vladi je „neophodno više snage, borbenosti i želje za reformama i modernizacijom države“. Očekuju je velike kadrovske promene na svim nivoima, žestoka borba protiv nezaposlenosti (bila 25,6 odsto, a sada 24,1 zbog rasta sezonskih radova), i sveukupna promena svesti i odnosa prema budućnosti.

Prema istom izvoru „prvi zadatak je da obezbedimo brži i bolji rezultat u svakoj oblasti funkcionisanja. Drugi cilj je stabilnost Vlade kako bismo se u ovoj teškoj situaciji fokusirali na najvažnije državne izazove. Evo nekih:

Novi rebalans budžeta (najverovatnije) jer je ovaj, po drugi put po oceni Fiskalnog saveta i većine stručnjaka – nerealan.

Rešavanje pitanja 24 sporne privatizacije od kojih bi, po vladinim očekivanjima, dve možda uskoro mogle imati nekakav ishod.

Obaranje nezaposlenosti na ispod 20% kao „pokazatelj jasnog i racionalnog rasta privrede“. Trenutno analitičari Rajfajzen banke ocenjuju da rast industrijske proizvodnje u Srbiji ove godine neće premašiti 1,5 odsto.

Nastavak smanjenja inflacije, koje još ne donosi značajne pomake kad je reč o ceni hrane (u periodu od maja 2012. do maja 2013. godine, kako pokazuju izveštaji regionalnih zavoda za statistiku koje je objavio portal Makroekonomija.org, hrana je u Srbiji poskupela za 12,9 odsto, dok je u Hrvatskoj to bilo 6,50 procenata a u Sloveniji svega 3,3 odsto – a samo u junu je inflacija bila 1% zbog većeg rasta cena zelene pijace).

Promena Zakona o radu, koja će označiti fleksibilnije zapošljavanje (i, naročito, otpuštanje)

Promena penzijskog zakona (ako ne pre ono kasnije, jer to traže i MMF i Svetska banka)

Temeljno rešavanje pitanja preduzeća u restrukturiranju koje nije rešavano 10 godina i više, a od koga sada eventualno zavisi 200 miliona dolara kredita SB.

I tako…

Nije lako izabrati članove vlade koji će se uhvatiti u koštac sa problemima koji iziskuju vrhunske umove, ili možda rekonstrukcija nije u vezi s tim?

Rekonstrukcija Vlade 1

U svakom slučaju, ovo pitanje je verovatno bilo najpopularnija politička tema prošle nedelje (oko 260 puta pomenuta u medijima) ali i celog meseca.

realtime_logo

Inače, Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...